Hollande reclama un acord sobre canvi climàtic "universal i vinculant"

"La cimera de París suscita una immensa esperança que no podem decebre", assegura el president francès

Les sessions arrenquen amb un minut de silenci en record de les víctimes del terrorisme

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

“Vivim un dia històric”. Van ser les primeres paraules del president francès, François Hollande, a l'inaugurar oficialment aquest dilluns la conferència de Nacions Unides sobre el canvi climàtic davant de 150 caps d'Estat i de Govern que tindran davant seu el repte de buscar un compromís sobre el futur del planeta.

Hollande ha demanat que aquest compromís es tradueixi en un acord “global, diferenciat i vinculant” i ha posat tres condicions perquè els 11 dies de negociacions que tenen al davant les delegacions culminin amb èxit. En primer lloc, haurà de definir-se una trajectòria “creïble” per contenir l'augment de les temperatures per sota dels dos graus centígrads o fins i tot, si fos possible, per sota d'1,5 respecte als nivells preindustrials. S'haurà de preveure, en aquest sentit, un mecanisme de revisió cada cinc anys.

En segon lloc, donar una resposta solidària als estats amb més dificultats per adaptar-se a les noves pautes de reducció d'emissions establint un mecanisme de diferenciació dels esforços de cada país. “No es pot abandonar cap territori davant els desajustos del canvi climàtic”, ha dit. La tercera condició del president francès ha sigut que tota la societat es posi en marxa -empreses, ciutadans i representants polítics- i s'impliquin en la recerca del mateix objectiu.

El president francès va enumerar a continuació les conseqüències que provoca el rècord de temperatures que pateix el planeta, destacant que les migracions derivades dels desajustos climàtics genera més refugiats que les guerres. “El que està en joc és la pau”, ha advertit.

Obligació moral

Notícies relacionades

Així mateix ha parlat de l'“obligació moral” de preservar el planeta i, al mateix temps, de l'oportunitat econòmica que suposa, a la vista del desenvolupament de les energies renovables. “El nostre desafiament més gran és passar d'una mundialització basada en la competició a un model basat en la cooperació. Una associació entre el Nord i el Sud, entre l'home i la naturalesa. Per això París és una cita excepcional”, ha resumit l'inquilí de l'Elisi.

El seu discurs va estar precedit per un minut de silenci en memòria de les 130 víctimes dels recents atemptats de París i d'altres capitals que han viscut el càstig del terrorisme. A això va al·ludir també el mandatari francès en el seu discurs, per posar en relleu que els principals desafiaments del segle XXI són precisament la lluita contra el canvi climàtic i el combat contra el terrorisme, per deixar a les generacions futures un planeta lliure del terror i sostenible.