INFORME DE CARACTERITZACIÓ DEL TERRENY

Ercros amaga una altra muntanya tòxica a la seva fàbrica de Flix

El subsòl mostra altíssims nivells de metalls pesants i compostos organoclorats

En algunes zones hi ha risc cancerigen per exposicions que superin els 25 minuts

fcasals34331720 flix  ribera d ebre   17 06 2016  ercros  foto  jo160618162715

fcasals34331720 flix ribera d ebre 17 06 2016 ercros foto jo160618162715 / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / FLIX

L'empremta de l'empresa Ercros Flix és allargada i no es va projectar només sobre l'embassament, on es van acumular 700.000 tones de residus contaminants procedents de la seva activitat industrial: al sòl on durant més d'un segle ha operat aquesta factoria química hi ha un altre polvorí tòxic amb uns efectes, tot i estar enterrat, que emergeixen silenciosos a la superfície. Els diversos informes de caracterització encarregats per la mateixa empresa des de l'any 2005 fins a l'actualitat detecten zones per on una persona no podria transitar durant més de 25 minuts sense cap risc d'efectes cancerígens o sistèmics.

La contaminació ha penetrat  fins a 12 metres i afecta les aigües subterrànies

Fins a profunditats que arriben als 12 metres i afectant els aqüífers, alguns sòls de l'enorme complex industrial presenten valors molt alts de desenes de metalls pesants com mercuri i compostos orgànics clorats com hexaclorobenzè, percloroetilè, pentaclorobenzè o tetraclorobenzè, entre molts altres.

Amb els ulls posats en la neteja de l'embassament, aturada l'any passat sense acabar i amb la cúpula de l'empresa estatal Acuamed, encarregada dels treballs, escapçada arran de la investigació judicial oberta per presumpte frau, la mirada de la sospita s'amplia amb els informes de caracterització del sòl industrial on encara opera Ercros. L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) admet com a “acceptables”, sota la consideració que es tracta d'un terreny industrial, els riscos limitats en el temps que suposen els valors detectats en el gruix de les parcel·les analitzades -un terç de les 50 hectàrees de superfície aproximadament susceptibles de contaminació-, i tan sols ha declarat fins ara dues hectàrees com a contaminades, en les parcel·les anomenades  Dipòsit i Aubal. Només sobre aquesta zona l'empresa està obligada avui dia a actuar seguint un “pla de remediació” que acabarà el 2022.

Amb aquest perillós llegat al sòl, Ercros ja ha anunciat el tancament de la seva producció de clor i a finals del 2017 l'activitat en el complex químic quedarà relegada a la línia de fosfat bicàlcic que explota una multinacional francesa i ocupa a penes entre un 10% i un 15% de superfície. Flix tem que aquesta herència enverinada quedi perenne. Si no hi ha declaració de sòls contaminats, els contaminants segueixen i qui contamina podria anar-se'n també aquesta vegada sense pagar per descontaminar. Tot i així, Tost puntualitza que "els treballs de caracterització es tancaran a finals d'any". "Quan tinguem tots els estudis i informes -insisteix-, replantejarem la situació global i determinarem conclusions". En zones com l'anomenat magatzem exterior, el temps màxim que una persona podria estar exposada a la inhalació de volàtils procedents del subsòl a l'interior de la nau és de 25 minuts diaris. L'ARC marca aquest valor com a “exposició màxima acceptable”, però no ha emès una declaració de sòl contaminat. “Els criteris s'apliquen sota els paràmetres d'un ús industrial, que no és el mateix que si hi hagués una presència humana constant, i el que garantim és el temps en què es pot treballar a la zona sense que hi hagi risc per als treballadors”, addueix el director de l'agència, Josep Maria Tost.

Notícies relacionades

"S'estan prenent decisions parcials precipitades sense conèixer la magnitud real de la contaminació i sota el criteri de considerar la situació actual, però ningú garanteix que aquest sigui l'escenari a llarg o fins i tot a curt termini”, adverteix Marta Pujadas, doctora en Ciència i Tecnologia Ambientals i investigadora de la UAB, després d'analitzar els expedients. "L'anàlisi de riscos és una metodologia molt complexa i que permet obtenir resultats diferents segons els paràmetres introduïts. Fan falta uns bons estudis amb experts independents no pagats per l'empresa" afegeix.

“No és admissible que Ercros pugui anar-se'n deixant aquests passius ambientals, l'Administració ha d'actuar”, reclama la diputada d'ICV Hortènsia Grau. Des del 21 d'abril, ella i cinc portaveus més del conjunt de formacions polítiques tenen sol·licitada la compareixença de Tost al Parlament.

Temes:

Flix Acuamed