COMISSIÓ AL PARLAMENT

Flix demana un estudi independent dels sòls d'Ercros

Les anàlisis de contaminació les realitza fins ara la mateixa empresa química

"Es cataloguen com de risc acceptable terrenys que no ho haurien de ser", denuncia

icoy34331718 flix161026213119

icoy34331718 flix161026213119

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

El terreny ocupat per la fàbrica d’Ercros a Flix, a prop del curs del riu Ebre, necessita un pla integral de descontaminació perquè els nivells detectats d’alguns productes tòxics al sòl i al subsòl superen per molt, a vegades per uns quants centenars, els valors recomanats. «S’estan catalogant com de risc acceptable terrenys que nosaltres i els científics considerem que no ho haurien de ser», segons va denunciar l’alcalde de Flix, Marc Mur.

    

Mur, amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, i quatre destacats científics especialistes en contaminació, van intervenir ahir a la tarda en una comissió de seguiment del cas al Parlament de Catalunya. «Ens preocupa l’escàs nivell d’exigència per part de l’ARC. Ens preocupa l’excés de permissibilitat amb Ercros –va lamentar l’alcalde–. És el problema mediambiental més important del nostre país».

  

 Al Parlament, l’alcalde va demanar que es creï una comissió de seguiment amb la presència de científics independents. Fins ara, tota la caracterització del sòl l’ha realitzat la mateixa empresa. «No pot ser que els estudis els encarregui la part afectada», va afirmar.

  

 La diferència entre «sòl amb risc acceptable» i «sòl contaminat» radica en el fet que en el primer cas es pot utilitzar per, per exemple, desenvolupar-hi altres activitats industrials. Actualment, segons el projecte coordinat per l’ARC, només 4 de les 40 hectàrees de la gran fàbrica química tenen la segona catalogació.

ACTUACIÓ NECESSÀRIA

Les dades sobre contaminants del sòl que ha facilitat Ercros, que ara com ara són les úniques, confirmen que s’ha d’actuar, va dir Jordi Sierra, especialista en edafologia de la Universitat de Barcelona (UB). «Amb aquesta informació, tots els sectors que hem mirat es poden catalogar com a sòls contaminats. Són una bomba de rellotgeria». Si no es retiren els productes, va prosseguir, «la gent dels voltants els anirà assimilant a poc a poc perquè no es degraden». El mateix va considerar Jordi Sunyer, expert en epidemiologia ambiental de l’institut Creal-ISGlobal de Barcelona: «Hi ha zones on s’ha d’entrar amb escafandre. No podem mirar cap a un altre costat», va advertir.

  

 Segons Mur, l’ajuntament «discrepa obertament» del pla actual de la Generalitat. Segons la seva opinió, si els terrenys estiguessin a prop del Parlament «no es faria d’aquesta manera, se seria més exigent». L’alcalde va afirmar que encara que es compleixi la normativa vigent, «sempre s’arriba  al límit».

  

 Mur va explicar que recentment va tenir una visita d’una altra empresa interessada a quedar-se amb els terrenys, amb una inversió promesa d’11 milions d’euros, però que ha desistit de fer-ho al tenir coneixement dels nivells de contaminació. En algunes zones «acceptables», va insistir l’alcalde de Flix, els treballadors no es poden quedar més de cinc hores diàries. En la mateixa línia, Joan Grimalt, investigador del CSIC a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua, va reclamar que s’ampliï el perímetre de la zona analitzada.

Notícies relacionades

  

 També va demanar l’alcalde que es garanteixi que la factura la pagui completament Ercros. En la seva compareixença, Tost va assegurar que la normativa estableix que si l’empresa es ven el terreny, continuarà sent-ne titular davant la llei per «fer-se responsable de les conseqüències».