COP22 A MARROC

La cimera de Marràqueix demora els deures contra el canvi climàtic

La conferència finalitza amb una declaració simbòlica per mantenir l'esperit de París

Les incerteses generades per l'arribada de Trump a la Casa Blanca han centrat els debats

icoy36332539 marrakech clima climate161118212423

icoy36332539 marrakech clima climate161118212423 / YOUSSEF BOUDLAL

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Les 190 delegacions presents en la conferència sobre el clima de Marràqueix (COP22) s’acomiadaran de la ciutat marroquina amb un humil bagatge que ha aconseguit com a màxim mantenir l’esperit constructiu i universal de l’anterior cimera a París, celebrada el desembre passat, i avançar en qüestions tècniques de l’àmbit jurídic. No obstant, com estava previst, s’ha demorat fins a futures reunions l’adopció de mesures concretes en l’àmbit de la mitigació del canvi climàtic o dels fons financers per als països en desenvolupament.

«El progrés no ha sigut espectacular, però almenys no hi ha hagut cap bloqueig», va declarar el representant de l’illa de Granada, en nom dels estats insulars. «No ha sigut una decepció perquè és el que s’esperava. Es venia a desenvolupar aspectes tècnics acordats a París», va reiterar Salvador Samitier, director de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic. Molt crític es va mostrar en canvi Javier Andaluz, representant a Marràqueix d’Ecologistes en Acció: «Han vingut a fer-se una foto i a demanar més temps per dilatar l’acció climàtica. París està lluny de fer-se realitat».

VISTA POSADA A WASHINGTON / En la declaració final, que estava previst aprovar aquesta matinada, els participants proclamen que la lluita contra el canvi climàtic és una «prioritat urgent», i es comprometen a seguir treballant per fer realitat el Tractat de París fins i tot en el cas que algú desisteixi de fer-ho, en clara referència a les incerteses generades per l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca. «Si Trump destrueix l’Acord de París i els EUA no compleixen amb els seus objectius climàtics, causarà danys sense precedents a escala mundial», va advertir la coordinadora ecologista 350.org. Almenys, la Xina, el primer emissor mundial de gasos, segueix la via de París: «La política de la Xina no ha canviat i seguirà en la lluita contra l’escalfament global», va dir el delegat Xie Zhenhua.

En la declaració també es reafirma en el caràcter «irreversible» de la lluita contra l’escalfament global, i es recorda que ciutadans, empreses i governs ja estan veient la gravetat del problema i actuen en conseqüència.

DIFICULTATS / El desembre passat es va acordar el que s’ha de fer, mentre que ara les discussions s’han centrat a com fer-ho. Per exemple, com va explicar Samitier, la rapidíssima entrada en vigor del tractat de París, després d’arribar al nombre suficient de signataris, ha agafat per sorpresa els negociadors. «Ara s’ha vist que és difícil avançar en alguns capítols perquè no tots els països l’han ratificat», va dir el director de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic. En aquest sentit, Oxfam va recordar «que Espanya porta un retard significatiu i serà un dels últims països a fer-ho».

La vista està posada en l’any 2018, quan l’IPCC, el grup d’experts de l’ONU, presentarà la seva nova avaluació sobre l’estat de les temperatures planetàries. Serà una eina de pressió clau per forçar els països a augmentar els seus compromisos de reducció de gasos.

Notícies relacionades

Potser el més espectacular es va produir «just abans» i «fora» de les sessions de la COP22, com va destacar Salvador. Entre altres aspectes, l’Organització d’Aviació Civil Internacional va acceptar per primer cop l’octubre passat crear un mecanisme per reduir les emissions dels avions. Poc després es va firmar un tractat per a l’eliminació progressiva del mercat dels compostos HFC, gasos que fins ara s’usaven profusament en aparells de refrigeració i aerosols.

Durant la cimera, a més, diversos països van anunciar metes ambicioses. David Howell, de SEO-Birdlife, va destacar que 47 països en desenvolupament s’han compromès a impulsar mesures per aconseguir «com més aviat millor» un subministrament elèctric 100% renovable. Alemanya, el Regne Unit, el Perú i el Canadà, entre altres països, també han anunciat el seu objectiu d’aconseguir una reducció de les emissions de CO2 del 80% el 2050, encara que sense concretar com ho aconseguiran. «En la mateixa línia s’ha pronunciat la Unió Europea, tot i que Arias Cañete [comissari de Clima] no s’hi implica i no hi ha una estratègia clara en temes com el carbó», va considerar Howell.