RESIDUS CONTAMINANTS

La Generalitat investiga cinc abocadors incontrolats de residus d'Ercros a Flix

Els dipòsits tòxics denunciats per l'ajuntament estarien fora del recinte de la fàbrica química

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / TORTOSA

Primer va ser l’embassament, el gran pou que va amagar durant molt temps –fins que un informe del CSIC el 2004 va revelar l’amagatall aquàtic– 700.000 tones de fangs impregnats de compostos organoclorats, metalls pesants i radionúclids. Però l’any passat, una tesi de la doctora en Ciència i Tecnologia Ambientals i investigadora de la UAB Marta Pujades va exposar la càrrega contaminant que també suporten els terrenys de dins del recinte industrial d’Ercros, a Flix (Ribera d’Ebre). En alguns no s’hi pot transitar durant més d’unes hores, o fins i tot més de 20 minuts, sense assumir riscos cancerígens.

En la comissió de seguiment del cas al Parlament de Catalunya, es van exposar indicis que ampliaven el focus del llegat contaminant d’un segle d’activitat química a Flix. ¿També es van fer abocaments en altres punts aleatoris del municipi, fora de l’extens espai industrial? No hi havia lloc per a més conjectures; si existien indicis, havien de ser traslladats a l’Agència de Residus de Catalunya perquè procedís a verificar-los. L’Agència va instar l’Ajuntament de Flix, i també el de Riba-roja d’Ebre, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i finalment Ercros a comunicar la informació disponible que apuntés la veracitat d’aquesta idea. La CHE i Ercros ja van contestar: no els hi constava. L’empresa va assenyalar no tenir coneixement que, tret dels tres emplaçaments ja admesos, a les seves instal·lacions industrials o a fora s’haguessin portat a terme abocaments incontrolats.

Determinar-ne l’origen

L’Ajuntament de Flix ha donat resposta en els últims dies. Els seus serveis tècnics, acompanyats per extreballadors, han geolocalitzat cinc punts on tenen coneixement d’abocaments de residus perillosos. Davant d’aquesta informació, la Generalitat ha anunciat l’obertura d’un expedient per investigar si pot ser validada amb dades objectives. Per a això, agafarà mostres sobre el terreny de la composició tòxica i exigirà responsabilitats si es demostra que existeixen alts nivells de contaminants també en aquests enclavaments externs a la fàbrica.

«Una vegada fetes les anàlisis i determinat què s’hi ha trobat, es procedirà a determinar-ne l’origen. I si es pot demostrar que procedeixen de l’activitat industrial que s’ha dut a terme a Flix, s’exigirà a Ercros que procedeixi a la descontaminació d’aquests espais», ha anunciat Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat.

Notícies relacionades

Els treballadors haurien explicat a l’ajuntament que els tòxics s’enterraven dins de bidons al terra o, en un dels casos, a l’interior d’un túnel d’uns 20 metres de longitud i uns 5 d’ample, sota la carretera que uneix Flix i Riba-roja d’Ebre. L’informe detalla quatre espais més: a la zona de l’Aubal, al pont de Blasi, al davant del cementiri i als terrenys de l’actual abocador del Racó de la Pubilla, abans que fos legalitzat com a abocador. 

Es tracta d’informació, malgrat tot, que l’Agència de Residus de Catalunya haurà de validar una vegada investigat el cas. També supervisa els possibles abocaments dintre dels terrenys pròpiament fabrils: «Hem d’assegurar tranquil·litat, amb tota la transparència i informació, garantir que els treballs es portin a terme correctament, que s’analitzin tots els punts d’abocament possibles i que l’empresa assumeixi la responsabilitat que li toca assumir en la descontaminació», reclama la secretària de Medi Ambient.