ESTATS D'AMAPÁ I PARÁ

El Brasil permet l'explotació minera de 4,7 milions d'hectàrees a l'Amazònia

La zona, amb grans valors naturals, té un elevat potencial per a l'extracció d'or i altres minerals

zentauroepp39759309 an aerial view shows deforested land during  operation green170824131434

zentauroepp39759309 an aerial view shows deforested land during operation green170824131434 / BRUNO KELLY

1
Es llegeix en minuts

El Govern brasiler ha autoritzat que una reserva estatal de 4,7 milions d'hectàrees (47.000 km2) situada al nord-est de la conca amazònica pugui ser utilitzada per a l'explotació minera, segons va publicar dimecres el 'Diário Oficial da Uniao'. La Reserva Nacional del Coure i Associats (Renca), amb una superfície equivalent a la d'Aragó o Dinamarca, està a cavall dels estats d'Amapá i Pará, fronterers amb Surinam i la Guaiana francesa.  

La reserva va ser creada el 1984, en temps de la dictadura militar brasilera, que pretenia explorar la presència de coure a la regió per a una posterior explotació minera exclusivament estatal, cosa que finalment no es va produir.

Localització de la reserva estatal Renca. / WWF Brasil

La Renca està considerada d'alt potencial per a l'explotació d'or, a més de ferro, manganès i tàntal.

Diverses organitzacions mediambientals, entre elles WWF Brasil, han expressat la seva oposició a la mesura pels alts valors naturals de la zona i la presència de diverses tribus indígenes. Al seu interior hi ha alguns territoris de gran valor ecològic com el parc nacional Montanhas do Tumucumaque o la reserva de desenvolupament sostenible d'Iratapuru, segons recorda WWF.

Notícies relacionades

El decret firmat pel president Michel Temer subratlla que l'extinció de la reserva respectarà les normes de preservació ambiental, inclosos els territoris protegits.

En aquest sentit, el Departament Nacional de Producció Mineral a Amapá va dir en declaracions a Globo News que cap de les àrees preservades estarà inclosa en el paquet de concessions mineres.