Conferència a Marsella

El canvi climàtic posa en risc el subministrament d'aigua en el 63% de les ciutats

La fam ha augmentat per primera vegada al món en dècades, adverteixen els experts

Una gota daigua en una aixeta.

Una gota daigua en una aixeta.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El subministrament d'aigua està en risc en el 63% de les ciutats del món a conseqüència del canvi climàtic, que té un impacte negatiu al seu torn en l'erradicació de la fam i en la millora de la salut a nivell mundial, de manera que per erradicar la fam al món el 2030 seran necessaris 226.000 milions d'euros a l'any, segons el Consell Mundial de l'Aigua (WWC).

Això conclou la segona Conferència Internacional sobre l'Aigua i el Clima celebrada a Marsella (França) pel WWC, on s'ha advertit que la fam ha augmentat per primera vegada al món en dècades i que en aquest context l'aigua jugarà un paper "cada vegada més important" en el futur del desenvolupament i la geopolítica.

L'esdeveniment, que han comptat amb el suport de la presidència de la COP23, ha reunit 150 experts en clima i aigua, així com els ministres de Medi Ambient de diversos països, entre els quals no figura Espanya per "esbossar el camí a seguir i generar consciència global sobre assumptes crítics relacionats amb l'aigua" com a preludi a la COP23 del novembre a Bonn i al Fòrum Mundial de l'Aigua de Brasília del març del 2018. El lema és #ClimateIsWater (Clima és aigua).

Ciutats sostenibles

En la conferència s'ha destacat la importància de l'aigua com a element central del desenvolupament humà per sobre d'altres factors, i com se situa en el cor de l'impacte del canvi climàtic. En aquest marc, es va posar èmfasi en els Objectius de Desenvolupament Sostenible 11 i 2, és a dir els de 'Ciutats i comunitats sostenibles' i 'Acabar amb la fam, aconseguir la seguretat alimentària i una adequada nutrició, promoure l'agricultura sostenible'.

Així s'ha exposat que el 2030 seran necessaris entre 97.000 i 254.000 milions d'euros, més 17.400 mil milions més per erradicar la fam o el finançament en l'agenda dels líders polítics per a reptes com construir ciutats sostenibles resistents al canvi climàtic.

Així, s'ha recordat que a la COP22 de Marràqueix (Marroc) el 2016 es van comprometre 100.000 milions d'euros anuals per al 2020 per lluitar contra el canvi climàtic i reduir les emissions, però, a conseqüència de determinats conflictes i altres circumstàncies, la fam ha escalat per primera vegada en dècades des del 2016.

Un escenari difícil

En aquest context, es preveu que el 2030 hi hagi un dèficit global d'aigua si es mantenen les condicions actuals i s'ha advertit que en aquest marc l'augment de la demanda provocarà un augment del risc de conflictes localitzats i portarà a un escenari en què es farà més difícil la presa de decisions per distribuir els recursos, i això, al seu torn, limitarà l'expansió de sectors crítics per al desenvolupament sostenible. Cada vegada és més evident que 'aigua' significa 'clima'.

Notícies relacionades

L'última sessió de la conferència va servir per posar en marxa la Iniciativa Aigua per a l'Àfrica que es va presentar com "una oportunitat històrica" per centrar l'atenció de la comunitat internacional sobre la necessitat d'ajudar els països en desenvolupament en la seva adaptació al canvi climàtic, especialment en regions com l'Àfrica, l'Àsia i l'Amèrica Llatina.

"Sense aigua no seríem més que un planeta desert i sense vida. La veritat fonamental de l'aigua i la seva connexió amb tota forma de vida és que una gestió imprudent de l'aigua s'està convertint, cada vegada més, en un obstacle en la lluita contra el canvi climàtic. I combatre aquest canvi climàtic és un prerequisit per a la pau", va manifestar la presidenta de la COP23, Sindra Sharma-Khushal.