GESTIÓ HÍDRICA

Els embassaments catalans, en prealerta amb unes reserves del 54%

Les previsions meteorològiques indiquen almenys una setmana més sense ploure

Les dessalinitzadores del Prat i del Tordera han augmentat la producció al 30%

zentauroepp40525991 susqueda171013211257

zentauroepp40525991 susqueda171013211257 / MARINA LOPEZ

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos / Barcelona

Les conques internes de Catalunya, que proveeixen d’aigua pràcticament el 80% de la població catalana, incloent-hi l’àrea de Barcelona, es troben en situació de prealerta per sequera perquè les reserves als principals embassaments estan al 54% de la seva capacitat (375 hectòmetres cúbics) i descendeixen ràpidament davant l’absència de pluja. Els embassaments catalans de la conca de l’Ebre estan a un nivell similar, encara que amb un retrocés més lent perquè ja ha acabat la campanya de reg.

La prealerta, que es decreta quan les reserves baixen del 60%, no té uns efectes notables sobre la gestió de l’aigua, però sí que significa un toc d’atenció. Jordi Molist, director de l’Àrea de Proveïment de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), explica que la principal mesura és que la producció d’aigua dessalinitzada comença a incrementar-se progressivament amb l’objectiu de mantenir les reserves d’aigua als embassaments.

Les dessalinitzadores del Llobregat-el Prat i del Tordera, que en situacions sense escassetat operen al 10%, funcionen actualment al 30%. «Aquestes actuacions i d’altres estan pautades per unes directrius generals que les companyies explotadores han d’aplicar forçosament», afegeix. Si les reserves baixen del 50%, llavors les dues plantes es posaran al 70%.

Malament, però una mica millor que el any passat

La situació actual als embassaments és una mica millor que la de l’any passat per les mateixes dates, encara que les previsions no són favorables. És habitual que a començament de tardor s’arribi al mínim de la temporada després de la demanda estiuenca (agricultura, turisme, més evaporació per les altes temperatures) i que després els temporals de l’octubre i el novembre reverteixin la situació, «però és millor estar preparats», adverteix Molist. Les reserves actuals garanteixen el subministrament per a almenys sis mesos en el cas hipotètic que no plogués gens.

Així, a més a més d’augmentar l’activitat de les dessalinitzadores, quan es baixa del 60% en les reserves també «s’engeguen accions d’informació i sensibilització orientades a afavorir l’estalvi», destaca l’ACA. «És important –afirma el responsable de Proveïment– que els ciutadans tinguin consciència que l’aigua és un recurs que s’esgota i que s’ha de protegir». Així mateix, es comproven les captacions subterrànies (més de 300 pous) per complementar el proveïment i el funcionament dels sistemes de reutilització, entre d’altres mesures.

Notícies relacionades

Pel que fa a les conques internes, els pantans que es troben en més mal estat són el de Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà, amb les reserves al 38%, i el més petit de Riudecanyes, al Baix Camp, que està al 22%.

Encara que pot variar segons el mes, l’alerta arribaria en cas que les reserves se situessin per sota del 40%. Llavors es reduirien les extraccions dels embassaments, es prohibirien els usos de generació hidroelèctrica, s’incrementaria l’explotació de pous i es donaria un impuls a la reutilització. Una de les opcions a l’àrea de Barcelona seria remuntar mitjançant una canonada de 15 quilòmetres (ja existent) l’aigua que la depuradora del Prat aboca a la desembocadura del Llobregat. Un cop a Molins de Rei, s’abocarien a la llera del riu per ajudar a recarregar l’aqüífer i augmentar els recursos per a proveïment urbà, entre d’altres.

Temes:

Aigua Sequera