MOLESTOS RESIDUS

Brussel·les vol que tots els envasos de plàstic siguin reciclables per al 2030

La Comissió Europea crea la seva primera estratègia per incentivar el reciclatge i materials més sostenibles

zentauroepp36147746 residuos reciclaje170425173457

zentauroepp36147746 residuos reciclaje170425173457 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

«Si no canviem la manera com produïm i utilitzem els plàstics, el 2050 hi haurà més plàstic que peixos al mar». La veu d’alarma l’ha llançat aquesta setmana la Comissió Europea (CE) en la seva primera estratègia per reduir els residus de plàstic i incentivar el reciclatge i que anirà seguida de propostes per aconseguir que tots els envasos utilitzats a la Unió Europea (UE) el 2030 siguin reciclats. «No podem viure sense però ens poden matar si no canviem les nostres polítiques. Necessitem plàstics, però plàstics més bons», assegura el vicepresident Frans Timmermans.

Cada any els europeus generem més de 25 milions de tones de residus de plàstics, però només el 30% acaben en la cadena de reciclatge. La resta o bé s’incinera o bé es llença en abocadors i bona part acaba al mar. «Cada segon 700 quilos desapareixen als nostres oceans. Bevem i mengem microplàstics que trobem en totes les criatures vives. És una situació alarmant», denuncia sobre un problema que genera un perjudici al mitjà marí estimat en 8.000 milions d’euros anuals.

Hora d'actuar

Brussel·les considera que ha arribat l’hora d’actuar. Primer per millorar la salut i impedir que els plàstics segueixin arribant a l’aigua i a la cadena alimentària, i segon per fomentar un model de negoci més circular. «Es tracta d’una gran oportunitat perquè la indústria europea desenvolupi el seu paper de líder mundial en noves tecnologies i materials», afegeix el també vicepresident Jyrki Katainen.

La gran proposta sobre la qual gira el pla és aconseguir que tots els envasos d’aquí 22 anys –que suposen dos terços dels residus plàstics– siguin reciclables o reutilitzables i haver augmentat aquell any la taxa de reciclatge al 55%. Per a això Brussel·les es compromet a presentar noves mesures sobre envasat amb vista a millorar la reciclabilitat i incrementar la demanda de plàstics reciclats.

En el marc de la nova bateria de compromisos, la CE es compromet a legislar aquest any per eliminar els plàstics d’un sol ús, com tasses de cafè, ampolles i taps o envasos de menjar preparat, en línia amb les mesures adoptades per prohibir les bosses d’escombraries d’un sol ús. Segons un estudi de Seas at risk cada any es llencen 2.500 milions d’envasos de menjar i 16.000 milions de tasses de cafè.

El pla també recull noves mesures per fomentar que els residus generats als vaixells o recollits en alta mar siguin tornats a terra per ser tractats posteriorment, mesures per restringir l’ús intencional de microplàstics en els productes, així com idees per imposar etiquetes als plàstics biodegradables i compostables perquè els consumidors tinguin també elecció.

Oportunitat per a la indústria

Notícies relacionades

Per acabar, la CE treballarà per identificar «solucions fiscals» amb les quals incentivar el reciclatge i «explorar la viabilitat» d’algun tipus de mesura impositiva, però descarta la creació d’un impost al plàstic, tal com va suggerir la setmana passada el comissari de pressupost, Gunter Oettinger, en el marc del debat sobre el futur pressupost de la UE en resposta al forat de 13.000 milions anuals que deixarà a les arques comunitàries la sortida del Regne Unit. «Tinc dubtes que puguem trobar una taxa que funcioni bé sobre el plàstic», admetia Katainen aquesta setmana.

Polèmiques a part, Brussel·les considera que el debat obre «una gran oportunitat» per a la indústria. A més a més, la decisió de la Xina de prohibir les importacions de plàstics pot servir d’al·licient. Actualment, el 90% del valor del plàstic es perd després d’un ús breu i només se’n reté el 5%, cosa que significa pèrdues anuals d’entre 70.000 i 105.000 milions d’euros.