Transmissores de malalties
Alerta, paparres: augmenta la seva població aquest estiu
La causa principal és la proliferació de la vegetació per les abundants pluges de primavera

vvargas5444895 sociedad plagas garrapatas160901114245
L’Associació Nacional d’Empreses de Sanitat Ambiental (Anecpla) ha alertat d’una possible plaga de paparres aquest estiu a causa de l’augment de la vegetació per les abundants pluges de primavera, cosa que "implica un augment de la proliferació de paparres al camp i entorns rurals".
I no només al camp i entorns rurals, des de l’associació també adverteixen de com és "de fàcil" endur-se de tornada a casa aquests paràsits a les ciutats des del camp, "enganxats al cos dels animals de companyia o fins i tot de les persones, després de fer un tomb pel camp".
"Presents en general a les herbes altes, s’adhereixen en animals o éssers humans per alimentar-se de la sang i no es deixen anar fins que s’inflen i el seu cos s’omple per complet", explica la directora general d’Anecpla, Milagros Fernández de Lezeta.
Una vegada a les ciutats, i sobretot quan el termòmetre comença a pujar, Fernández de Lezeta detalla que s’ha observat que les paparres tendeixen a refugiar-se a les vivendes, amb una predilecció especial per les ques estan en plantes baixes amb jardins i pels xalets amb vegetació al voltant.
Aquest tipus d’artròpodes són transmissors d’un bon nombre de malalties, com la malaltia de Lyme, l’anaplasmosi i la febre hemorràgica de Crimea-Congo, entre d’altres. Aquesta última és una afecció endèmica de l’Àfrica, l’Àsia, l’Orient Mitjà i els Balcans, però que el 2016 va reportar la seva primera víctima a Espanya: un home que es encomanar per la picada d’una paparra a Àvila sense haver viatjat a l’estranger. Va ser el primer cas autòcton d’aquesta malaltia; el segon cas es va produir en la infermera que el va tractar.
"El canvi climàtic sembla que és la causa principal que explica l’arribada d’aquest virus a Espanya. Tardors cada vegada més tènues, acompanyades d’hiverns en què no gela i estius amb temperatures cada vegada més elevades constitueixen el caldo de cultiu perfecte per a la proliferació d’aquest vector i la malaltia que transmeten", adverteix la directora general d’Anecpla.
Extremar les precaucions al camp
En vista d’aquesta "amenaça", la directora general de l’Anecpla, Milagros Fernández de Lezeta, ha recomanat "extremar les precaucions" al camp per evitar les picades d’aquests animals, com utilitzar roba protectora adequada, que deixi visible com menys superfície de pell millor amb pantalons llargs, botes i la samarreta per dins dels pantalons.
"D’altra banda, després d’una exposició a ambients on es pot esperar la presència d’aquest animal és important revisar tant la roba com la pell i els cabells (les zones calentes com les axil·les, el coll, la cintura i el cap són les seves preferides). Així, en cas de trobar-ne cap es pot retirar ràpidament, sempre amb compte i la tècnica adequada", afegeix.
En aquest punt, reconeix que, "si bé és cert que tan sols un petit percentatge de les picades de les paparres infectades provoquen la transmissió del virus a éssers humans", és "important" en qualsevol cas extremar les precaucions per evitar desenvolupar una malaltia que pot arribar a ser mortal.
Notícies relacionadesA més d’aquests perjudicis a éssers humans, la picada de les paparres pot portar complicacions de salut també en els animals, les malalties més comunes que transmet són la babesiosi i l’ehrliquiosi. En aquest sentit, aconsellen als amos d’animals, especialment els gossos, extremar les precaucions amb una revisió exhaustiva a les sortides al camp a fi d’evitar companyies indesitjades.
Per evitar els problemes que comporta patir una plaga de paparres, Anecpla recomana realitzar els tractaments de control i prevenció d’aquesta espècie. El mètode de control utilitzat en cada cas variarà, tal com afirma Fernández de Lezeta, "a partir de la presa en consideració de factors com el cicle biològic en què estigui la plaga, les condicions ambientals, el nivell d’infestació o la minimització del possible impacte sobre el medi, els animals i l’ésser humà".
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Crisi transatlàntica ¿Per què el Vell Continent és tan important per als EUA? Desmuntant el mite de l’Europa parasitària de Trump
- Apunts polítics de la setmana El kit de supervivència de Salvador Illa