MEDI AMBIENT

Ribera proposa destinar els impostos ambientals a mesures socials

La revolta dels 'armilles grogues' sacseja la Cimera del Clima de Katowice

El Govern aprovarà "pròximament" una estratègia nacional perquè la transició sigui justa

zentauroepp46222738 people pose for a picture inside the venue of the cop24 u n 181212181706

zentauroepp46222738 people pose for a picture inside the venue of the cop24 u n 181212181706 / AGENCJA GAZETA

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La revolta francesa dels ‘armilles grogues’ ha sacsejat la Cimera del Clima de Katowice fins al punt que en tots els debats figura la necessitat que la transició a una economia sense combustibles fòssils no ha de deixar ningú pel camí. Ha calat el missatge que si la transició no és justa serà impossible dur-la a terme. La ministra espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha apuntat aquest dimecres que un dels camins per evitar-ho seria destinar el que recapta la fiscalitat ambiental a mesures socials dirigides als col·lectius afectats per aquesta.

França, un dels països que ha liderat la lluita contra el canvi climàtic (va propiciar el 2015 els històrics acords de París), “ha arribat en estat de xoc a la cimera i els altres països intentem entendre el que ha passat”, ha explicat Ribera als periodistes. L’espoleta de la revolta va ser un augment dels impostos ‘verds’ als combustibles, no només al dièsel, i molt superior al que planteja el Govern per a Espanya.

Discriminació

El problema, segons Ribera, és que en comptes d’anar acompanyat amb mesures socials ho va fer amb una rebaixa impositiva de les rendes altes i “la gent que ho passa pitjor ha protestat”. “S’ha de tenir en compte que fora de les àrees metropolitanes el transport en vehicle és una necessitat”, ha admès.

Una de les mesures adoptades pel president francès Emmanuel Macron per frenar les protestes ha sigut la pujada del salari mínim, una cosa que ja està en l’agenda de l’Executiu de Pedro Sánchez.

Els pocs impostos ambientals amb què compta Espanya no tenen, en la seva gran majoria, una destinació finalista. El Govern de Sánchez sí que havia previst, en canvi, que un terç dels diners recaptats pel nou impost al dièsel fossin destinats a subvencionar el cotxe elèctric.

Efectes adversos

El principal instrument de què es dotarà Espanya perquè “ningú es quedi en el camí” serà l’Estratègia Nacional de Transició Justa, que el Govern aprovarà pròximament i que “servirà per anticipar-se als efectes adversos que es poden produir en alguns territoris”.

L’estratègia permetrà donar suport “a iniciatives econòmiques idònies” per als diferents contextos econòmics i laborals de les zones afectades en què podran participar empreses, organitzacions sindicals, universitats, centres educatius, associacions, ONG ambientals i les diferents administracions.

La ministra ha posat d’exemple l’acord firmat pel Govern i el sector de la mineria del carbó per afrontar la conseqüències del tancament de les mines.

Tornada imprevista de Guterres

Notícies relacionades

Al marge d’aquest debat, la cimera ha entrat en la seva fase decisiva amb les negociacions bloquejades en un assumpte clau: l’aprovació de les regles perquè l’Acord de París pugui aplicar-se. Ribera ha començat a exercir com a “facilitadora” de la negociació juntament amb un ministre de Sud-àfrica; al seu torn, el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ha tornat a la cimera de manera imprevista per intentar evitar que la conferència acabi en fracàs.

“Les qüestions polítiques claus no han sigut resoltes. La lluita contra el canvi climàtic és una qüestió de vida o mort. És l’última oportunitat per frenar el que avui està fora de control”, ha arengat als delegats dels gairebé 200 països, perquè deixin al marge “les diferències que els divideixen” en allò que ell mateix ha reconegut que és una “crida dramàtica”.