Crisi climàtica

La colpidora foto que prova com es fon Groenlàndia

Una imatge d'uns gossos esquimals estirant un trineu amb les potes sota l'aigua s'ha tornat viral

zentauroepp48683456 groenlandia190618094311

zentauroepp48683456 groenlandia190618094311 / STEFFEN OLSEN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La imatge és colpidora i hauria de remoure consciències sobre la crisi climàtica. La foto és de Steffen Olsen, científic de l’Institut Meteorològic de Dinamarca, quan estava en una missió de rutina al nord-oest de Groenlàndia. Ràpidament s’ha fet viral. Olsen es dirigia amb un trineu tirat per gossos a recuperar eines de monitoratge oceanogràfic i meteorològic col·locades pels seus col·legues al gel marí, però es va trobar amb què aquest generalment pla i blanc, estava cobert d’aigua. 

"Steffen Malskaer va tenir la difícil tasca de recuperar els nostres amarratges oceanogràfics i l’estació meteorològica al gel marí al nord-oest de Groenlàndia aquest any”, va escriure Rasmus Tonboe, el científic que va compartir la imatge en el seu compte de Twitter. “La fosa ràpida i el gel marí amb baixa permeabilitat i poques esquerdes deixen l’aigua fosa en la part superior”, va explicar a la publicació.

Posteriorment, l’autor de la imatge va explicar que les comunitats a Groenlàndia depenen del gel marí per al transport, la caça i la pesca. I va demanar mesures: “Els esdeveniments extrems, com aquesta inundació del gel per una abrupta fosa de la superfície, són una crida per millorar la capacitat predictiva a l’Àrtic”.

La crisi climàtica és alarmant a Groenlàndia. Dimecres passat 12 de juny, la temperatura de les aigües de Grenlàndia eren cinc graus més altes que qualsevol altre any en aquestes mateixes dates, va informar 'El Confidencial'.

Un augment que per a Zachary Labe, investigador del clima a la Universitat de Califòrnia, no és més que un altre exemple de les conseqüències de l’escalfament global: "Es tracta d’una altra sèried’esdeveniments extrems que concorden amb la tendència a llarg termini de l’escalfament i el canvi a l’Àrtic".

Notícies relacionades

La placa de gel que cobreix Groenlàndia occidental es va fondre a un ritme dramàticament més alt en els últims 20 anys que en qualsevol altre moment en el registre modern.

Un estudi dirigit per Dartmouth College, que apareix a la revista 'Geophysical Research Letters', mostra que la fosa a l’oest de Groenlàndia des de principis de la dècada de 1990 és en els nivells més alts en almenys 450 anys.