«POC I TARD»
Els experts veuen hipocresia en les polítiques contra l'escalfament
Científics internacionals troben difícil aturar la crisi climàtica amb els plans actuals
Els investigadors demanen mesures dràstiques a favor de les renovables i l'eficiència
undefined51065709 venice italy 24 11 2019 tourists and residents wade thr191125193711 /
«Massa poc, massa tard»: així qualifica els compromisos de reducció d’emissions causants de l’emergència climàtica Robert Watson, anterior president del Panel Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC), l’organisme que fixa el consens científic sobre aquest tema.
Watson és un dels autors del’informe ‘La veritat darrere dels compromisos climàtics’,publicat el 5 de novembre per l’oenagé nord-americana Universal Ecological Fund.
«És ingenu esperar que els esforços actuals dels governs alenteixin de forma substancial el canvi climàtic», declara en una nota de premsa James McCarthy, oceanògraf de la Universitat de Harvard i coautor de l’estudi.
L’informe analitza els 184 compromisos voluntaris presentats pels països que s’adhereixen al’Acord de París del 2015. L’objectiu d’aquest pacte és mantenir l’escalfament per sotad’1,5 graus per sobre de la temperatura de l’època preindustrial. Això evitaria els pitjors efectes del canvi climàtic.
De tots els compromisos, tres quartes parts són insuficients, segons l’estudi. És a dir, ni tan sols s’acosten a la reducció d’emissions necessària per abastar l’objectiu de París: una retallada del 50% per al 2030.
Fallen els grans emissors
Dels cinc grans emissors, la Xina i l’Índia (el primer i el quart) s’han compromès a reduir el pes de les seves emissions respecte al seu producte interior brut. No obstant, com que aquest últim està en creixement, el més probable és que les seves emissions continuïn augmentant.
El segon emissor, els Estats Units, planifiquen retirar-se de l’Acord de París i el cinquè, Rússia, no ha presentat ni un sol compromís. Queda el tercer, la Unió Europea, que sí que té prou compromisos, segons el criteri de l’informe.
Davant d’aquesta situació, els autors demanen canvis dràstics a favor de les energies renovables. Això significa tancar en 10 anys les 2.400 centrals de carboni del món i bloquejar les 250 que estan en construcció. La seva segona prioritat és l’eficiència energètica, en la qual poden jugar un paper important els ciutadans.
«L’estudi em sembla massa optimista», comenta Mario Giampietro, investigador ICREA al’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals (ICTA-UAB), no implicat en el treball. «Només les centrals pendents de construir a la Xina emetran més del que cal estalviar. Europa, per la seva part, ha externalitzat les seves emissions a la Xina», explica.
«L’objectiu d’1,5 graus és inabastable. Necessitem un pla B», prossegueix. «Cal abordar la desigualtat i fer una societat on es consumeixi menys», conclou.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034