AFANYS SENSE CONSEQÜÈNCIES

La meitat de les grans economies incompleixen els seus compromisos climàtics

Els països del G20, font del 80% de les emissions, ni tan sols executen els seus objectius insuficients

Les catàstrofes meteorològiques més extremes ja causen 16.000 morts a l'any als països rics

zentauroepp25297700 a man exercises in the morning as he faces chimneys emitting191125194557

zentauroepp25297700 a man exercises in the morning as he faces chimneys emitting191125194557 / STRINGER CHINA

1
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Gairebé totes les emissions que causen la crisi climàtica (en concret, el 80%) venen dels20 països més rics del món (els anomenats països del G20). Però aquests estats tenen compromisos d’emissions insuficients i, encara a sobre, tan sols la meitat els està complint. Així ho assevera un informe publicat el 12 de novembre per ‘Climate Transparency’, una coalició d’oenagés i centres d’investigació del G20.

De les grans economies depèn si l’escalfament de la Terra s’arriba a situar per sota dels1,5 graus, tal com mana l’Acord de París del 2015. Per sobre d’aquest llindar, no es poden excloure un augment catastròfic del nivell del mar, grans sequeres i inundacions.

16.000 morts anuals

Complir aquest objectiu pal·liaria les 16.000 morts i els 146.000 milions de dòlars de pèrdues que els països rics experimenten cada any per culpa delsesdeveniments meteorològics extrems que el canvi climàtic intensifica.

No obstant, cap de les «contribucions determinades a escala nacional» (o compromisos NDC) és suficient per complir l’objectiu. Al contrari, portarien a un escalfament d’unstres graus. Per això, el desembre del 2020, els països de l’Acord de París hauran de presentar els NDC actualitzats.

Però la meitat dels principals responsables no estan complint ni tan sols els insuficients NDC actuals. Dels cinc principals contaminants del món, els Estats Units no els estan complint, mentre que sí que els compleixen la Xina, la Unió Europea, l’Índia i Rússia. En el grup dels complidors també hi ha Indonèsia, Rússia, l’Aràbia i Turquia.

Emissions i subvencions

El 2018, les emissions del G20 van augmentar un 1,8%. Per mantenir la temperatura per sota dels 1,5 graus, les emissions haurien de disminuir immediatament i situar-se en la meitat dins de la pròxima dècada.

El 82% de l’energia consumida pels països rics ve de fonts fòssils. Per compir l’objectiu de París, s’hauria de reduir aquest percentatge al 33% el 2050, segons l’informe.

El 2018, les grans economies van pagar 127.000 milions de dòlars en subsidis a aquestes energies. Aquests haurien de desaparèixer el 2025, segons ‘Climate Transparency’, si es vol complir l’Acord de París.

Notícies relacionades

L’informe veu esperançador que 18 països de 20 hagin començat a posar un preu al carboni, per mitjà de sistemes de compravenda d’emissions. A més, cita un altre estudi segons el qual el 92% dels europeus recolzen la reducció dràstica d’emissions.

Queda poc temps, perquè en cas de no prendre mesures, el llindar dels 1,5 graus se superarà abans que acabi la pròxima dècada, segons l’IPCC, organisme que estableix el consens científic sobre el canvi climàtic.