CIMERA DEL CLIMA DE MADRID
L'enorme desplegament mediàtic que va agafar Greta Thunberg desprevinguda
L'activista va confessar a un diari suec que li sembla «absurd» tant seguiment personal a Espanya
Malgrat tot, la jove es resigna si amb això aconsegueix «una cosa bona, que es parli de la crisi climàtica»
zentauroepp51240666 soc greta madrid191206230030 /
L’huracà Greta va arribar a Espanya i va estar a punt d’endur-se-la a ella mateixa. Quan la petita activista sueca va obrir la porta del tren hotel que la va transportar des de Lisboa es va quedar astorada. Un eixam de cent fotògrafs i càmeres l’esperaven a l’andana. Quan es va atrevir a baixar amb prou feines la deixaven avançar. «¡He aconseguit colar-me amb èxit a a Madrid aquest matí! No crec que ningú m’hagi vist», va ironitzar a Twitter. L’escena es va repetir quan es va presentar per sorpresa a la Cimera del Clima. Qualsevol diria que havia arribat Madonna o Michael Jackson.
Amb el periodista del rotatiu suec Aftonbladet que la va acompanyar al vehicle elèctric amb què es va desplaçar per Madrid es va sincerar més que a la xarxa social. «És absurd. Em ric d’això. No entenc per què s’ha tornat així»,va afirmar. El seu pare va anar més enllà i va parlar de «bogeria total». «Mai havia vist una cosa així», va reconèixer.
Resultats per a la Cimera
Tanta bogeria li va passar factura a l’intentar incorporar-se a la manifestació. Envoltada de mitjans i de seguidors, va optar per no enganxar-s’hi fins al final. Una estona abans també s’havia enfrontat a una multitudinària roda de premsa amb prop de 200 periodistes a la Casa Encendida. Allà va reclamar als dirigents mundials que la Cimera de Madrid ha de tenir «resultats concrets» perquè «no podem esperar més». «Els responsables polítics han d’adonar-se de la crisi climàtica, perquè crec que actualment no són conscients de la magnitud que té», va dir.
Va parlar sense embuts al respondre a les furibundes crítiques de dirigents comDonald Trump i José María Aznar. «Estan desesperats per silenciar-nos», els va dir.
Els dos líders li van receptar que tornés a l’escola i ella va reconèixer que, efectivament, «no és una solució sostenible que els nens deixin d’anar a classe», però la situació és d’emergència i «no podem continuar així». «Ens encantaria veure una mica d’acció dels líders polítics, perquè la gent pateix i mor per aquesta crisi climàtica. No podem esperar ni un minut més», va afirmar.
Al fer balanç del seu moviment, va considerar que «ha aconseguit un munt de coses», com incrementar el poder de la gent i generar opinió, però alhora s’adona que «no n’hi ha prou», perquè en realitat «no s’ha aconseguit res», ja que polítics continuen sense actuar.
En la seva compareixença no va amagar la incomoditat que li provoca acaparar el protagonisme exclusiu d’un moviment en què es considera una més. Va insistir diverses vegades a donar la paraula als altres membres de Fridays que l’acompanyaven i va demanar als periodistes que també els dirigissin les preguntes a ells.
Protagonisme
«Una figura com jo no és gaire, soc una petita part d’un gran moviment i seria bo que hi hagués més activistes», va afirmar. Els seus companys espanyols Shari Crespi i Alejandro Martínez i la ugandesa Vanessa Nakate van demostrar queel seu discurs pot comptar tant com el de la Greta. «Les empreses que patrocinen la Cimera haurien de deixar de gastar diners en la seva imatge, en netejar les seves escombraries, en comptes d’arreglar la crisi que ells mateixos han creat», va dir Nakate.
En les seves declaracions al diari suec, Greta es va mostrar resignada. «Tan aviat com els mitjans escriuen sobre mi, també han d’escriure sobre la crisi climàtica. Si aquesta és una manera d’escriure sobre la crisi climàtica, llavors suposo que és bo», va afirmar.