Efectes del canvi climàtic
Què és el ‘jet stream’, el culpable de les temperatures extremes
L’hemisferi nord experimenta una pujada de graus pel corrent en raig d’aquest mes
Lytton, una localitat de la Colúmbia Britànica (Canadà), ha sigut un exemple de la realitat de la crisi climàtica. A la zona oest del país s’han registrat les temperatures més altes de la seva història, ni més ni menys que 49,6 graus centígrads. També, a part de la calor extrema, les ciutats han sigut arrasades per incendis i inundacions. Però, ¿quin és el possible causant d’aquests fenòmens meteorològics? La cúpula de calor i el ‘jet stream’ –o corrent en raig– són dues possibles explicacions d’aquesta situació adversa.
Des de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) han afirmat que la calor del juny als Estats Units «és conseqüència d’un important patró de bloqueig atmosfèric».
¿Què és el ‘jet stream’ o corrent en raig?
El ‘jet stream’ és un corrent d’aire en altura –entre els 7.000 i els 16.000 metres– que transcorre al llarg de diversos milers de quilòmetres i que pot arribar a una velocitat de 400 km/h. Són diferents corrents de vents –a la Terra n’hi ha cinc– que bufen d’oest a est i, en el cas de les més pròximes als dos pols, s’encarreguen de separar la massa polar de l’extratropical (la més temperada). Aquestes són molt conegudes en el camp de l’aviació, ja que són molts els pilots que la utilitzen, quan les condicions meteorològiques ho permeten, per impulsar-se i estalviar combustible.
Per tant, l’enorme raig d’aire –‘jet stream’– es dedica a intercanviar les dues zones de masses contrastades, i ho fa d’una forma molt més amplificada; llavors, el resultat no pot ser un altre que que s’amplifiquin els esdeveniments tant de calor com de fred.
Aquests corrents són les creadores de fronts càlids i freds en les àrees per les quals transcorren. Si l’onada és molt lleu i es manté estable, els episodis atmosfèrics també ho són, però si s’ondula més –amb pics-, pujant i baixant de latitud, comencen les anomalies, com el fenomen de la gota freda, que es dona quan el raig d’aire es col·loca molt meridianament i no segueix els paral·lels. El ‘jet stream’ pot modificar d’alguna manera el temps d’un país. En condicions normals el corrent en raig acostuma a situar-se en una latitud més baixa a l’hivern, amb la qual cosa el pas de borrasques per la nostra península és més normal, però a l’estiu passa al contrari.
Situació anormal
Una nova i inusual onada de calor afecta al nord-est europeu i moltes zones de l’hemisferi nord també s’han vist afectades, ha afirmat l’OMM. Finlàndia i Suècia venien de passar el mes de juny més calorós de la seva història, i actualment una onada de calor torna a fuetejar la zona. La ciutat de Kevo, en l’extrem nord finès, va assolir el passat dia 4 els 33,6 ºC, la temperatura més alta registrada a Lapònia des de 1914. Noruega també s’està veient afectada, amb temperatures de 34 ºC registrades a Saltdal, comtat que voreja el cercle polar àrtic.
Extreme #heat hits Northwest USA and Western Canada, which saw new record temperature of 47.9°C
— World Meteorological Organization (@WMO) 29 de junio de 2021
Many parts of northern hemisphere have seen exceptionally high temperatures#Climatechange ➡️more frequent and intense heatwaves
Roundup is here https://t.co/qI0ncloKpd
Graphic @ecmwf pic.twitter.com/fposUALIMU
Així, acaba sent una altra nova anomalia climàtica, que s’afegeix a la que ja va ocórrer entre el 18 i el 25 de juny tant a Sibèria com al nord-est europeu. Mentre Moscou registrava el 23 de juny 34,8 ºC de temperatura de l’aire –el seu rècord de temperatura en un mes de juny–, Estònia i Bielorússia també registraven rècords històrics de calor aquest mes.
Per analitzar aquests corrents en raig, Netweather.tv ha elaborat un mapa del recorregut dels ‘jet stream’ que circulen al món en el qual es pot observar que Espanya també es veurà afectada aquesta setmana per aquests corrents.
Bloqueig del ‘jet stream’
Per a l’OMM i altres experts, l’artífex d’aquestes inusuals temperatures és principalment un patró de bloqueig en el corrent en raig. «Es tracta d’una gran dorsal anticiclònica molt persistent amb aire extremadament càlid al seu interior. Aire que encara s’escalfa més al descendir des de nivells mitjans de la troposfera i que compta amb l’ajuda d’una insolació pròpia de cel serè, així com d’altres locals», assenyala Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).
Segons Jennifer Francis, científica del Woodwell Climate Research Center nord-americà, el fenomen climàtic al juny «està associat amb un patró de bloqueig en el corrent en raig que ha prevalgut a Escandinàvia aquest any i ha contribuït a unes condicions inusualment càlides allà, especialment a Finlàndia,« tal com recull l’Observatori de la Terra de la NASA.
Relació amb el canvi climàtic
Notícies relacionadesJustament els Estats Units són un país dels més negacionistes del món, o almenys el que més nega el canvi climàtic dels 31 que van ser analitzats en un recent estudi de la Universitat de Yale. Però a diferència del seu predecessor, el president nord-americà, Joe Biden, no ha tingut objeccions en alinear-se amb la comunitat científica i ha assenyalat l’emergència climàtica com la causant del fenomen.
El Panel Intergovernamental per al Canvi Climàtic (IPCC) ha assenyalat en reiterades ocasions que l’escalfament global afecta el corrent en raig, fent que aquestes migrin cap als pols i tinguin més ondulacions, i que produeixin més episodis com els viscuts a Amèrica, Europa i Àsia l’últim mes. L’OMM va emetre una nota en la qual declarava: «Sense el canvi climàtic induït per les activitats humanes, hauria sigut impossible arribar a aquestes temperatures».
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista