Activitat a La Palma

La lava arriba a les platanedes: crema plàstic d’hivernacles i fertilitzants i crea un núvol tòxic

  • No hi han hagut afectats per la toxicitat, ja que s’ha mantingut dins de la zona evacuada

  • L’ING ha emès un nou avís VONA per a l’aviació civil per l’augment d’emissió de cendres

La lava arriba a les platanedes: crema plàstic d’hivernacles i fertilitzants i crea un núvol tòxic

REUTERS / JON NAZCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La lava del volcà de La Palma, que avança lentament cap al mar, ha entrat en zona de platanedes i ha cremat plàstics d’hivernacles i fertilitzants. Així, com a conseqüència, s’ha creat aquest dimarts a primera hora de la tarda un núvol tòxic, ja diluït, que no ha suposat ni mal ni perill per a les persones, ja que s’ha mantingut dins de la zona d’exclusió.

De tota manera, la preocupació per la direcció del vent i la que prengui el núvol de cendres en les pròximes hores va en augment, ja que podria acabar afectant el trànsit aeri a La Palma, La Gomera i l’oest de Tenerife, ha advertit la directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, María José Blanco.

Un impediment per volar

L’ING, després de l’increment de l’activitat eruptiva explosiva el matí d’aquest dimarts, ha emès un nou avís VONA per a l’aviació civil (Volcano Observatory Notice for Aviation), per l’augment en l’emissió de cendres, així com l’increment de l’altura del núvol de cendres, que ha arribat als 7.000 metres.

Així, la lava de les últimes hores que ha llançat el volcà des que es va reactivar dilluns a la tarda ha seguit les colades anteriors, tot i que va tenir un eixamplament significatiu, i encara es desconeix si arribarà al mar i, en cas que així sigui, quan ocorrerà. La colada ha travessat el centre de Todoque i s’ha situat a El Pampillo, a una distància aproximada de dos quilòmetres de la costa, no en línia recta, sinó seguint el traçat dels models de predicció que apunten la zona on podria acabar caient al mar.

El director tècnic del Pla d’Emergència de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ha informat que el núvol tòxic que va emanar de la zona de platanedes, en la qual hi havia amoníac i triclorur de bor, entre altres components que han sigut analitzats per la Unitat Militar d’Emergències (UME), va obligar a evacuar les persones que estaven als voltants que havien sigut autoritzats a retirar estris i productes peribles.

Morcuende ha assenyalat que l’episodi registrat amb «el petit» núvol tòxic es pot tornar a repetir a causa del material que pot cremar la lava, però ha insistit que no tindrà afecció més enllà de la zona d’exclusió.

Nova fase eruptiva hawaiana

María José Blanco ha explicat que, després d’una fase de pràctica inactivitat que es va prolongar més de 10 hores, el volcà va començar a emetre la tarda d’aquest dilluns abundant lava des d’una «sortida» al flanc nord del centre emissor que va avançar amb rapidesa per sobre d’anteriors colades, també gràcies a la fluïdesa més gran.

És per aquesta «sortida» per on està brollant la lava, tot i que hi continua havent activitat estromboliana al cràter principal. Així doncs, en aquests moments predomina la fase hawaiana o efusiva, en la qual el volcà només emet lava, en un context en el qual, ha recalcat Blanco, és normal que s’alternin períodes d’increment i descens de l’activitat eruptiva. També ha advertit que es poden tornar a produir explosions brusques.

La directora de l’IGN a les Canàries ha indicat que el volum estimat, mitjançant mesures termogràfiques, del con generat fins ara és de 10 milions de metres cúbics i que la morfologia continua canviant constantment, amb successius processos de creixement i reconfiguració.

Notícies relacionades

Quant a la sismicitat registrada en les últimes hores, s’ha localitzat a una profunditat d’uns 10 quilòmetres a l’entorn de Fuencaliente, a més d’alguns de superficials en les proximitats del con. Així mateix, les deformacions del terra es continuen estabilitzant en els components horitzontals i hi ha hagut una disminució en el vertical. La taxa d’emissió de diòxid de sofre va registrar la jornada de dilluns «un decreixement marcat», entorn de les 567 tones diàries.

Edificacions afectades

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha indicat que el nombre de construccions afectades per la lava ascendeix a 585, i 97 més en perill. També, ha avançat que aquesta tarda es realitzarà un recompte i és probable que aquesta xifra hagi experimentat «un avenç significatiu», ja que la colada ha tingut «un eixamplament» en les últimes hores.