Informe de l’ONU

L’auge dels combustibles fòssils exposa el planeta a un escalfament global extrem

  • La producció de gas, petroli i carbó prevista per al 2030 és dues vegades més gran del que faria falta per limitar l’escalfament global a 1,5 graus, segons conclou un informe de les Nacions Unides

  • Els experts denuncien les discrepàncies entre les previsions de producció dels governs i els seus compromisos climàtics

L’auge dels combustibles fòssils exposa el planeta a un escalfament global extrem
4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El planeta està en flames. L’avenç de la crisi climàtica mostra que la flamarada presa per la nostra espècie ja arriba a tots els racons poblats del planeta i que és responsable d’una emergència ecològica sense precedents. Ja fa dècades que coneixem el problema, els responsables i els passos que hauríem de seguir per extingir les flames. Però lluny de centrar-nos en les tasques d’extinció, tot apunta que seguim posant gasolina al foc. Segons alerta l’última anàlisi del programa de medi ambient de les Nacions Unides (ONU), les grans potències del globus planegen augmentar el seu consum de combustibles fòssils durant la pròxima dècada. Si segueix així, alerta l’informe, l’auge d’aquestes indústries altament contaminants allunyarà encara més l’esperança d’evitar un escalfament global extrem


L’anàlisi, publicada aquest dimecres, surt a la llum tan sols deu dies abans de l’inici de la Cimera de Glasgow (COP26); una trobada en què els principals líders polítics del planeta es reuniran per (re)dissenyar els seus compromisos per frenar l’avenç de la crisi climàtica. En vigílies d’aquest esdeveniment, l’informe de l’ONU posa totes les cartes sobre la taula i reclama polítiques més ambicioses per reduir «de manera immediata» el consum de combustibles fòssils i restringir dràsticament l’ús de petroli, gas i carbó abans que acabi la dècada. Molt abans del que s’havia previst fins ara.

L’informe mostra de manera molt gràfica l’enorme «bretxa» que hi ha entre la producció de carbó, petroli i gas prevista pels governs, les promeses que aquests mateixos van plantejar durant l’Acord de París i els nivells de producció necessaris per evitar que el planeta quedi exposat a un augment extrem de les temperatures. «La producció de combustibles fòssils prevista per al 2030 és dues vegades més gran del que faria falta per limitar l’escalfament global a 1,5 graus», conclou l’estudi. 

Massa carbó, petroli i gas

Per respondre a la creixent demanda energètica de la humanitat, les grans potències del globus preveuen augmentar el seu consum de combustibles fòssils fins almenys l’any 2040. Així mateix, la majoria dels principals productors de petroli, gas i carbó tenen previst incrementar (en una mesura o una altra) la seva producció durant les pròximes dècades. Tot apunta que aquestes tres indústries continuaran en auge fins, almenys, a mitjans de segle. Preocupa, sobretot, que la producció de gas es dispari en els pròxims 20 anys. Tot i que, sobre el paper, tots els signants de l’Acord de París es van comprometre perquè això no passés


Segons assenyala l’informe de l’ONU, el món es disposa a produir un 110% més de combustibles fòssils del que faria falta per limitar l’augment de les temperatures a 1,5 graus i un 45% més del que faria falta per limitar l’augment de les temperatures a 2 graus. Si continuem produint i consumint com fins ara, el 2030 tindrem un 240% més de carbó, 57% més de petroli i 71% més de gas del necessari per frenar l’escalfament global extrem (i les devastadores conseqüències que portarà la crisi climàtica).


«Les conclusions d’aquesta investigació són clares: la producció mundial de carbó, petroli i gas ha de començar a disminuir immediatament i de manera pronunciada», afirma Ploy Achakulwisut, autor principal d’aquest informe i científic de l’Institut de l’Ambient d’Estocolm. Amb vista a la COP26, de fet, l’estudi reclama que governs d’arreu del món es comprometin a «tancar la bretxa» a la producció de combustibles fòssils i, al seu torn, accelerar la transició ecològica cap a energies sostenibles.

«La producció mundial de carbó, petroli i gas ha de començar a disminuir immediatament i de manera pronunciada»

Finançament contaminant 

Un dels punts clau d’aquest procés serà tancar l’aixeta a les indústries contaminants. Segons destaquen diversos estudis, i reafirma l’anàlisi de l’ONU, els països del G-20 han invertit gairebé 300.000 dòlars dels fons de recuperació Covid en activitats relacionades amb els combustibles fòssils (l’equivalent a 258.000 euros). Aquesta inversió, argumenten els autors de l’informe, supera de llarg els diners destinats a finançar energies renovables. «Ha sigut una pèrdua d’oportunitat», conclou l’informe. «Les institucions financeres públiques internacionals continuen donant suport a l’extracció, distribució i processament de combustibles fòssils», destaca el diagnòstic de les Nacions Unides.

«Les institucions financeres públiques internacionals continuen recolzant l’extracció, distribució i processament de combustibles fòssils»

Notícies relacionades

Més enllà del regany pels fons Covid, l’informe destaca positivament el finançament global als combustibles fòssils ha disminuït en els últims anys. A més, de cara al futur, estima que un terç dels principals bancs multilaterals de desenvolupament (BMD) i de les institucions financeres de desenvolupament (IFD) del G-20 ja han adoptat polítiques «que exclouen les activitats de producció de combustibles fòssils del finançament futur». «Els primers esforços per retallar el suport a la producció de combustibles fòssils són encoratjadors, però aquests canvis han d’anar seguits de polítiques concretes i ambicioses», destaca Lucile Dufour, assessora principal de polítiques de l’Institut Internacional per al Desenvolupament Sostenible (IISD).

La publicació d’aquest informe suposa l’enèsim crit que la comunitat científica llança per alertar sobre l’impacte de la crisi climàtica i la necessitat de frenar-ne l’avenç. «Els efectes devastadors del canvi climàtic estan en vista de tots. Encara som a temps de limitar l’augment de les temperatures, però aquesta finestra d’oportunitat s’està tancant ràpidament», destaca la directora executiva de programa de medi ambient de l’ONU, Inger Andersen, en relació amb la presentació d’aquest nou informe. «Els governs del món han de fer un pas al davant i adoptar mesures ràpides i immediates per tancar la bretxa de producció de combustibles fòssils i garantir una transició justa i equitativa», assegura.