A Glasgow
100 entitats pacten frenar la venda de cotxes contaminants el 2035
Glasgow presenta un nou acord global per posar fi a la producció i venda de motors de gasolina, dièsel i gas
El compromís compta amb el suport del 15% del mercat mundial de l’automòbil
El desè dia de la Cimera de Clima de Glasgow (COP26), i a falta de tan sols uns dies per al final d’aquest esdeveniment, un centenar d’entitats han llançat un nou pacte global per posar fi a la venda de cotxes contaminants per al 2035. Segons s’ha anunciat aquest dimecres a primera hora, l’acord preveu «reforçar les polítiques de zero emissions abans del 2030, posar fi a la venda de cotxes i furgonetes amb motors de combustió als principals mercats per al 2035 i a nivell mundial per al 2040».
El compromís es publica amb la firma de 31 països, 38 governs subnacionals, 11 fabricants d’automòbils, 27 propietaris de flotes i empreses de mobilitat compartida. En total, s’estima que els signants representen gairebé el 15% del mercat mundial de l’automòbil; gairebé una de cada quatre vendes mundials de vehicles. El pacte intenta així posar fre a una indústria que, ara com ara, suposa una cinquena part de les emissions mundials de gasos amb efecte d’hivernacle.
No és la primera ni segurament l’última vegada que les negociacions sobre com frenar la crisi climàtica aborden la fi dels vehicles contaminants. La Unió Europea, de fet, té sobre la taula un pla per erradicar la producció i venda de motors de gasolina, dièsel i gas a partir del 2035. Espanya també contempla posar punt final a aquests vehicles, tot i que no ha signat l’acord presentat avui.