Primer esborrany dels acords
Glasgow posposa l’acord global per reduir les emissions
L’últim esborrany dels pactes de la Cimera del Clima (COP26) demana als governs que redissenyin les seves estratègies de reducció d’emissions entre el 2022 i el 2023
El text esmenta la fi dels combustibles fòssils però no concreta cap mesura
Glasgow arrenca la recta final d’unes negociacions clau per al futur del planeta. Aquest dimecres, quan tan sols falten dos dies per al final de la Cimera del Clima, la presidència de la COP26 ha publicat el primer esborrany dels acords pactats després de deu esgotadors dies de debat. Després de més d’una setmana i mitja de reunions, els governs afirmen que estan compromesos amb els objectius de l’Acord de París però, malgrat això, necessiten entre un i dos anys més per redissenyar les seves estratègies de reducció d’emissions. El full de ruta definitiu per limitar l’escalfament global a 1,5 graus de mitjana, doncs, haurà d’esperar a la Cimera del Clima del 2022 i 2023. Almenys segons recull aquest primer esborrany dels acords de Glasgow.
El text, publicat a les sis del matí d’aquest dimecres, desplega en poc més de deu pàgines tots els acords, compromisos i deures que els països han posat sobre la taula aquests dies. El diagnòstic del problema i l’enfocament de les solucions sembla que és clar. Els països reconeixen que per limitar l’escalfament global a 1,5 graus el 2100 es necessita «una reducció ràpida, profunda i sostinguda de les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle, inclosa la reducció de les emissions globals de diòxid de carboni en un 45% per al 2030 i a emissions zero per a mitjans de segle». També mostren la seva preocupació perquè, segons constaten recents estudis, tot apunta que els nivells d’emissió pujaran almenys un 13% durant la pròxima dècada.
El problema comença quan toca passar de la teoria a la pràctica, del diagnòstic a les solucions. Segons recull aquest primer esborrany dels acords de Glasgow, «urgeix» que els governs continuïn treballant per «actualitzar les seves estratègies climàtiques amb la millor evidència científica disponible» per aconseguir emissions zero per al 2050. El document també inclou una breu menció a la necessitat d’«accelerar l’eliminació progressiva del carbó i les subvencions als combustibles fòssils», tot i que, més enllà d’aquesta picada d’ullet, no desenvolupa cap pla o proposta concreta per aconseguir-ho.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia