Acord climàtic
Glasgow amplia l’aliança global contra l’extracció de petroli i gas
Una dotzena de països es comprometen a reduir la seva explotació de combustibles fòssils en els pròxims anys
Els observadors aplaudeixen l’acord però critiquen la falta de firmes com la del Regne Unit, amfitrió de la cimera
L’aliança global per frenar l’extracció de petroli i gas suma més firmes. Aquest dijous, quan només falta un dia per al final de la Cimera del Clima de Glasgow, Costa Rica i Dinamarca anuncien una important ampliació de l’acord ‘Beyond Oil and Gas Alliance’ (BOGA): «la primera iniciativa diplomàtica del món centrada a mantenir els combustibles fòssils a terra». «Aquest anunci suposa un punt d’inflexió després de dècades ignorant el debat sobre com el món eliminarà gradualment la producció de combustibles fòssils que estan impulsant la crisi climàtica», esgrimeixen els seus impulsors.
Segons s’ha anunciat aquest dijous al migdia, aquesta aliança global ja compta amb la firma d’una dotzena de països. A partir d’ara, França, Grenlàndia, Irlanda, el Quebec, Suècia i Gal·les es comprometen a «reduir de manera immediata» la seva producció de combustibles fòssils i, paral·lelament, també prometen posar fi a tots els nous projectes d’extracció de petroli i gas. Itàlia, Portugal, Califòrnia i Nova Zelanda s’adhereixen al pacte sota la promesa que gradualment s’aniran desprenent de l’ús d’aquests combustibles fòssils.
«El compromís que han assumit aquests pioners és un primer pas essencial cap a una transició justa lluny de la producció de combustibles fòssils, però en si mateix és insuficient per afrontar el repte que tenim per davant. Tots els països s’han de comprometre des d’ara mateix per frenar l’extracció de petroli i gas», recalquen els delegats costa-riquenys i danesos durant la presentació d’aquesta iniciativa.
L’absència britànica
Notícies relacionadesL’èxit d’aquesta aliança ha despertat grans alegries a Glasgow. Tot i que, això sí, també hi ha molts països que retreuen la falta de grans firmes. Per sobre de tots crida l’atenció l’absència del Regne Unit i Escòcia, amfitrions de la Cimera del Clima. Espanya tampoc s’hi ha sumat, tot i que la normativa estatal ja limita l’explotació de combustibles fòssils en territori nacional. Diversos observadors han retret la falta d’acord entre alguns dels països més dependents d’aquests combustibles fòssils.
«És la primera primera vegada que els països s’estan unint per actuar sobre la urgent necessitat d’eliminar gradualment la producció de petroli i gas. La creació d’aquesta aliança també suposa una vergonya per a països com el Regne Unit, Noruega, els Estats Units i el Canadà, que, a partir d’ara, hauran de respondre a aquesta simple pregunta: ¿quin és el seu pla per deixar de produir els combustibles fòssils que estan impulsant la crisi climàtica?», comenta Romain Ioualalen, de la plataforma ‘Oil Change International’.