Anàlisi global
El 21% dels rèptils del planeta estan en risc d’extinció
La meitat de les tortugues del món i gairebé el 60% dels cocodrils també estan en risc de desaparèixer, segons apunta una anàlisi global de més de 10.000 espècies
La humanitat està empenyent milers d’espècies al caire de l’extinció. L’anàlisi més extensa elaborada fins ara sobre l’estat de conservació dels rèptils del planeta apunta que el 21% d’aquests animals, l’equivalent a un de cada cinc, es troben en risc d’extinció per la pèrdua i destrucció d’hàbitats, la caça i l’avanç de la crisi climàtica. L’ empremta humana sobre els ecosistemes també fa augmentar el risc de desaparició per a la meitat de les tortugues del món i a gairebé el 60% de les espècies de cocodrils que habiten la Terra.
Aquestes alarmants dades, publicades aquest mateix dimecres a la revista científica ‘Nature’, posen èmfasi en la «gran varietat de perills a què s’enfronten actualment aquests animals» i que, en cas de seguir així, podrien provocar la desaparició de milers d’espècies. Segons explica l’equip científic responsable d’aquesta anàlisi, entre les 10.196 espècies de rèptils analitzades almenys 1.829 podrien desaparèixer en les pròximes dècades per culpa de l’impacte humà sobre els ecosistemes naturals i el planeta.
La principal amenaça per a aquests animals té a veure amb la destrucció dels seus ecosistemes. Segons assenyalen els investigadors que han elaborat aquesta anàlisi, la transformació de terrenys naturals per a l’agricultura i el desenvolupament urbà destaquen, en aquests moments, entre els principals factors de risc per als amfibis. També preocupa l’impacte d’activitats com la caça i la pesca, que els experts defineixen com «la principal amenaça per a les tortugues i els cocodrils del món».
La degradació dels ecosistemes, accelerada encara més per l’avanç de la crisi climàtica i l’escalfament global, augmenta el risc d’extinció fins a arribar al 30% dels rèptils que habiten en ecosistemes forestals o boscosos i el 14% dels animals que viuen en entorns àrids. En el cas de les espècies endèmiques, que han vist la seva població reduïda a només algunes illes del globus, també preocupa que la introducció d’espècies invasores pugui augmentar exponencialment el risc d’extinció d’aquests animals. Sobretot en el cas dels llangardaixos.
Pèrdua de patrimoni natural
«Si aquestes espècies de rèptils es perden, el món perdrà 15.600 milions d’anys d’història evolutiva en què s’inclouen una infinitat d’adaptacions per viure en diferents ecosistemes», recalca l’equip científic responsable d’aquesta anàlisi. Un dels exemples més il·lustratius, expliquen els experts, és el cas de les tuàteres (o esfenodonts); l’únic membre viu d’un llinatge que va evolucionar en el triàsic fa aproximadament 250 milions d’anys i que ara, per la incursió humana, s’enfronta a l’extinció.
En aquesta mateixa línia es pronuncia l’investigador català Jofre Carnicer, un dels científics que ha liderat el titànic informe del Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) sobre els impactes de la crisi climàtica. «Cada vegada que desapareix una espècie és com si perdéssim una obra d’art en un museu. Estan desapareixent espècies úniques, amb milers d’anys d’història, que aporten el seu valor intrínsec als ecosistemes», comentava l’expert en una entrevista amb aquest diari tot just després de la publicació de l’anàlisi.
L’ última gran anàlisi sobre la pèrdua de biodiversitat al planeta, liderada pel grup d’experts sobre el canvi climàtic de les Nacions Unides, estima que si la temperatura global puja tres graus, cosa que ara mateix sembla l’escenari més probable, el 30% de tots els animals del planeta entrarien en un alt risc d’extinció. En aquests moments, sense anar més lluny, estudis sobre el terreny constaten la «pèrdua de centenars d’espècies locals» i «episodis de mortalitat massiva» a causa dels extrems de calor en els ecosistemes terrestres i marins de tot el món.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia