Assemblea Ciutadana pel Clima

10 propostes ciutadanes contra la crisi climàtica

  • Jornades laborals de quatre dies, incentius per al teletreball i assignatures d’educació ambiental a les escoles: aquestes són les mesures que proposa l’Assemblea Ciutadana pel Clima per crear un món més sostenible

10 propostes ciutadanes contra la crisi climàtica

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa poc més d’un any, un centenar de persones escollides a l’atzar es van reunir per debatre sobre què podem fer per frenar la crisi climàtica. Sobre les mesures, els canvis i també les renúncies que ciutadans, empreses, administracions i governs han d’adoptar per salvaguardar la salut del planeta i dels seus habitants. Després d’un llarg debat, la batejada com a Assemblea Ciutadana per al Clima (ACC) ha forjat 172 recomanacions per fer front a la crisi climàtica, ecològica i social.

Notícies relacionades

Les propostes aborden temàtiques tan diferents com el disseny (o redisseny) de les ciutats fins a peticions com reduir la jornada laboral, incentivar el teletreball per reduir el nombre de desplaçaments o incloure assignatures d’educació ambiental a les escoles. El paquet de propostes i peticions ha sigut presentat davant el president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. 

Aquestes són 10 línies estratègiques que es reflecteixen en el primer informe de l’Assemblea Ciutadana per al Clima per fer front a la crisi climàtica.

Ciutats més sostenibles

Les ciutats s’han d’adaptar per fer front a la crisi climàtica. D’una banda, els ciutadans reclamen «promoure un disseny urbà més sostenible i saludable» en el qual, per exemple, s’augmentin les zones verdes, es redueixi el nombre de cotxes i s’incentivi la conversió en zona de vianants del centre de les ciutats. D’altra banda, també es recomana adaptar les actuals infraestructures a l’avenç de la crisi climàtica. Per exemple, amb ajudes públiques per condicionar les vivendes (especialment aquelles en situació de vulnerabilitat) perquè les famílies puguin resistir els extrems climàtics com les cada vegada més intenses onades de calor. 

Menys avions i més transport públic

El sector del transport destaca com un dels més contaminants del globus. Per això mateix, els ciutadans reclamen mesures com minimitzar els vols domèstics a Espanya quan hi hagi alternatives amb tren, facilitar la compra de vehicles menys contaminants i promoure els carrils bici segurs a les ciutats. També es demana potenciar l’ús del transport públic amb mesures com millorar la freqüència i la connectivitat i abaratir el preu del servei. 

Teletreball i jornada laboral de 4 dies

La lluita contra la crisi climàtica també passa per «impulsar un canvi de cultura empresarial», destaquen des de l’Assemblea Ciutadana pel Clima. Els ciutadans reclamen mesures en l’àmbit laboral com, per exemple, racionalitzar els horaris de treball, reduir la jornada laboral a quatre dies (o 32 hores a la setmana), incentivar el teletreball per reduir els desplaçaments o adaptar la rutina de treball durant els dies d’extrems climàtics (ja siguin tempestes o onades de calor extrem). 

Dieta mediterrània (i més vegetal)

Els ciutadans demanen «fomentar la tornada a una dieta mediterrània basada en aliments de proximitat i de baix impacte ambiental» en què hi hagi un «equilibri» en el consum de proteïna animal i vegetal. En aquest sentit, també es reclama un «canvi en el model de producció» per incentivar la ramaderia extensiva i ecològica, així com la pesca artesanal i de temporada.

Menys contaminació

La ciutadania reclama una lluita integral davant totes les fonts de contaminació que afecten la salut de les persones i dels ecosistemes. Entre les peticions més repetides destaca, per exemple, la demanda per reduir la pol·lució atmosfèrica a les grans ciutats i garantir que els ciutadans puguin respirar un aire net. També es demanden mesures específiques per reduir la contaminació acústica i lluminosa de les grans metròpolis. 

Educació ambiental

Per entendre la gravetat de la crisi climàtica i la necessitat de prendre mesures, els ciutadans proposen augmentar l’educació i la informació sobre aquest tema. Per exemple, posant en marxa una assignatura sobre canvi climàtic a les escoles i instituts, impulsant formacions específiques sobre educació ambiental en les diferents etapes educatives o incloent la perspectiva mediambiental en diferents assignatures. També es planteja impulsar campanyes informatives impactants sobre els efectes de la crisi climàtica, «com en el seu moment ho van ser les campanyes de la DGT» sobre els accidents de trànsit. 

Productes de quilòmetre zero

Amb l’objectiu de reduir l’empremta ecològica de diferents productes, els ciutadans reclamen incentivar la producció i el consum local a tots els sectors; des de l’alimentació fins a la indústria tèxtil. L’incentiu als productes de quilòmetre zero també hauria d’estar acompanyat de mesures com, per exemple, l’obligació perquè totes les grans superfícies incloguin un percentatge mínim de béns locals als seus establiments. O la creació d’un sistema d’etiquetatge «fiable i accessible que aporti informació clara, concisa i transparent sobre l’impacte climàtic» dels productes. 

Reducció de residus

L’assemblea ciutadana reclama mesures per reduir els residus a tots els nivells. De cara als consumidors, per exemple, es demana promoure una compra responsable per evitar al màxim els desaprofitaments. Quant als productors, també es reclamen mesures per reduir la quantitat d’envasos. I en relació amb les administracions, es demanda una millor gestió dels residus municipals. 

Transició justa

Un dels grans lemes del moviment ecologista és el d’una transició ecològica que no deixi ningú enrere. Seguint aquesta premissa, l’assemblea ciutadana demana crear mesures de protecció social per acompanyar aquest procés. Per exemple, per crear plans específics per a col·lectius especialment vulnerables als extrems climàtics. O per atendre les persones afectades per desplaçaments provocats per aquesta crisi global. 

Canvis legislatius

Moltes de les propostes ciutadanes per fer front a la crisi climàtica han d’anar acompanyades de canvis legislatius. Per això mateix, l’Assemblea Ciutadana pel Clima demana crear «un pacte d’estat per a l’actuació davant el canvi climàtic» que inclogui, entre d’altres, «una reforma fiscal verda» o el compromís que «cap partida pressupostària perjudiqui el medi ambient». O desenvolupar una nova legislació per protegir els ecosistemes (i condemnar els ecocidis).