La catastròfica predicció sobre el canvi climàtic al centre d’Espanya: «D’aquí 50 anys, ¿algú continuarà vivint allà?»
Un periodista del ‘Financial Times’ escriu sobre l’«amenaça» que suposa la calor de l’estiu

Tot i que durant anys el periodista Simon Kuper va escriure sobre futbol –de fet, sobre l’esport rei ha escrit diversos llibres i també diversos articles sobre el Barça i el seu admirat Johan Cruyff–, ara escriu columnes generalistes al ‘Financial Times’.
De fet, ha escrit recentment al diari britànic sobre la necessitat (o no) de gastar més en armament, a més d’un assaig sobre l’ex primer ministre Boris Johnson, per posar-ne només dos exemples.
Ara, Kuper explica que s’ha passat «un any a Madrid per intentar entendre Espanya». I entre les seves conclusions assegura que, tot i que Espanya és en general «el país més habitable del món» –apunta que més per als «estrangers privilegiats que per a l’espanyol mitjà»–, «el canvi climàtic podria ser particularment devastador aquí».
Discussió prioritària
I afegeix que, tot i que l’efecte del canvi climàtic hauria de ser una prioritat per als espanyols, «passen més temps discutint sobre la unitat nacional», recalcant que «el gran trauma modern d’Espanya va ser el referèndum il·legal sobre la independència de Catalunya el 2017».
I basa la seva afirmació en el fet que a Barcelona proliferen les banderes catalanes (o «versions» d’ella, sens dubte referint-se a l’estelada, la bandera no oficial independentista) mentre que a Madrid proliferen les ‘rojigualdes’.
Però Kuper, que també esmenta de passada la «corrupció política», assegura que també hi ha coses bones, com que l’esperança de vida dels espanyols, que ara és de 84 anys, podria ser «la més alta del món l’any 2040».
«Espanya buidada»
I, tot i que un altre dels problemes del país és «l’Espanya buidada», Kuper destaca que el veritable problema pel qual s’haurien de preocupar ara mateix els espanyols i els seus governants són els estralls del canvi climàtic, sobretot al centre de la Península, Madrid, «una ciutat en auge, el Londres d’Espanya i una espècie de paradís fiscal» que «ha superat Barcelona com a centre de negocis».
«La crisi que s’acosta a Espanya és el canvi climàtic [...]. La pols ataronjada al nostre balcó aquesta primavera, portada des del Sàhara, semblava un presagi», escriu Kuper. I afirma que escriu «al costat d’un ventilador elèctric a Madrid, on les temperatures han superat els 35 graus durant setmanes. Algunes regions superen els 40º, que no és habitable».
«Nord de l’Àfrica»
Notícies relacionadesPer consolidar la seva advertència, assegura que «els camps erms i esquerdats que es veuen des de les finestres del tren semblen del nord de l’Àfrica. La verema a Jerez va començar el 28 de juliol, la més primerenca en la història de la regió. La desertificació ja afecta aproximadament una cinquena part del territori espanyol».
I adverteix que «el turisme canviarà gradualment de la costa sud al bonic i fresc nord, a mesura que la calor de l’estiu es transforma d’atracció en amenaça».
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- El submercat dels pisos amb ocupes inclosos prolifera a Barcelona
- Obituari Mor als 90 anys l’actor Richard Chamberlain, famós pel seu paper a ‘El pájaro espino’ i ‘Shogun’
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 70 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros
- Polèmica judicial Alves podria cobrar una indemnització de fins a 20.250 euros per la presó provisional si la seva absolució arriba a ser ferma
- El dret a morir Les sol·licituds d’eutanàsia a Catalunya augmenten un 63% en un any: ja hi ha una petició al dia