Individu solitari

Detectat un llop al parc natural de l’Albera

  • L’animal ha sigut localitzat després de la troballa d’una cabra morta allunyada del seu ramat

  • Tot apunta que es tracta d’un nou exemplar arribat des de França

Detectat un llop al parc natural de l’Albera

DEPARTAMENT D'ACCIÓ CLIMÀTICA, ALIMENTACIÓ I AGENDA RURAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un exemplar de llop ha sigut detectat al parc natural de l’Albera, a la província de Girona. L’animal ha sigut localitzat després de la troballa d’una cabra morta, amb signes d’haver sigut depredada, en un paratge allunyat dels ramats. Segons explica la conselleria d’Acció Climàtica en un comunicat remès aquest dilluns, probablement es tracti d’un nou individu arribat a la zona. Les autoritats locals ja han activat protocols per seguir els moviments del llop sobre el terreny.

L’animal ha sigut detectat després de l’avís d’un treballador del parc natural, llançat dimecres passat, 21 de setembre. Després de la troballa de la cabra morta, els Agents Rurals van avisar la propietària de l’animal i, posteriorment, van activar el protocol de comprovació de danys a la ramaderia causats per fauna salvatge. Els agents ja han començat a tramitar la indemnització que li correspon per la pèrdua de la cabra, ja que la baixa d’aquest cap de bestiar consta com una espècie de fauna protegida en la ramaderia. També s’ha cedit material ramader per protegir els animals (ovelles i cabres) que dormen a l’exterior.

Trampa fotogràfica

Paral·lelament, després de la troballa d’aquest animal mort, la direcció del parc va decidir instal·lar una trampa fotogràfica a la zona per poder captar imatges de la fauna present al sector. Durant la inspecció de danys portada a terme per Agents Rurals, es va revisar la càmera i es va poder constatar la presència d’aquest animal a la zona. Després de demostrar la presència del llop, els agents preveuen iniciar un seguiment específic a la zona coordinat pel Cos d’Agents Rurals, tal com es fa a totes les zones de presència permanent de l’espècie i a les zones de nova aparició.

Segons detallen els impulsors d’aquest pla, la mesura se centrarà en el seguiment amb càmeres fotogràfiques i en la realització d’itineraris per a la recerca d’indicis i la troballa de possibles mostres biològiques (cabells, excrements, orina, etc.), que permetin una anàlisi genètica i, conseqüentment, la identificació de l’animal. L’objectiu és confirmar si la presència d’aquest llop a la zona és ocasional, només de passada, o si l’animal està més assentat. En aquest cas, també caldria definir amb molta exactitud l’àrea geogràfica que ocupa.

Individus aïllats

Notícies relacionades

A Catalunya no hi ha una població establerta de llops. De moment només es coneix la presència d’individus aïllats. Es creu que aquests animals provenen de la dispersió natural dels llops originaris de França. Actualment només es coneixen quatre exemplars de llop diferents identificats genèticament a Catalunya. Atès que tots ells són mascles, de moment tot indica que no s’han reproduït.

Per la zona geogràfica on s’ha detectat aquest llop, és molt possible que es tracti d’un nou individu. Per confirmar aquesta hipòtesi s’estudiarà la presència de l’animal al territori i s’intentaran recollir i analitzar mostres biològiques per saber si, efectivament, es tracta d’un nou individu. La gestió del llop al territori l’executa la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mentre que el Cos d’Agents Rurals, del Departament d’Interior, porta a terme i coordina les accions de seguiment sobre el terreny.