Crisi climàtica
Complir l’Acord de París exigeix reduir emissions un 15,2% a l’any, però Espanya les ha augmentat un 4,3%
Un informe revela que les retallades en marxa són clarament insuficients per limitar l’escalfament a 1,5 ºC
¿És possible complir els objectius de l’Acord de París amb els actuals nivells d’emissions a l’atmosfera? Serà summament difícil, segons es desprèn d’un nou informe, que se suma a d’altres d’anteriors en la mateixa línia. Els països haurien de fer un esforç molt més gran, començant per Espanya, que el 2021, en comptes de retallar emissions, les va augmentar de manera considerable.
Limitar l’escalfament global del planeta a 1,5 graus centígrads, que és l’objectiu de compliment de l’Acord del Clima de París, exigirà una taxa de descarbonització anual del 15,2%, un nivell «mai vist», segons conclou un informe elaborat per la fundació PwC, que avisa que cap de les 20 primeres economies va prou ràpid.
El treball ‘Net Zero Economy Index’ assenyala que l’any passat la reducció de la intensitat de carboni en l’economia global va ser del 0,5%, tot i que a Espanya les emissions de CO2 per unitat de producte interior brut (PIB) van créixer un 4,39% durant 2021.
L’informe conclou que cap dels països que formen part del G-20 (les 20 economies més desenvolupades del món) està descarbonitzant les seves economies prou ràpid per poder limitar l’escalfament global del planeta a 1,5 ºC el 2050.
2021: la descarbonització més baixa de l’última dècada
‘Net Zero Economy Index 2022’ assenyala que, si es volen complir els objectius de l’Acord de París que es van ratificar en la Cimera del Clima celebrada a Glasgow (Regne Unit) el novembre del 2021 (COP26), s’hauria de reduir a un ritme anual del 15,2% globalment, mentre que el 2021 les descarbonització tot just va avançar un 0,5%, xifra que representa el nivell més baix dels 10 últims anys.
En concret, el 2021 nou de les vint economies més grans –que suposen el 80% de les emissions relacionades amb l’ús de l’energia– van augmentar la seva intensitat de carboni.
El treball reflecteix que la Xina va aconseguir reduir la intensitat de carboni un 2,8%, mentre que va augmentar als Estats Units un 0,1%; a l’Índia, un 2,9%; al Japó, un 0,6%; a Alemanya, un 1,7%, i a França, 1,4%.
Per la seva banda, Espanya va incrementar un 4,39% la intensitat de les seves emissions respecte a l’any anterior. Malgrat això, la intensitat d’emissions a Espanya (132 tCO2/$m PIB) està al mateix nivell que la mitjana de la UE i per sota de la mitjana mundial (266 tCO2/$m PIB).
El soci responsable de Sostenibilitat i Canvi Climàtic de PwC, Pablo Bascones, ha assenyalat que la recuperació del consum d’energia després de l’aturada d’activitat per la pandèmia el 2020, acompanyada d’una taxa de consum més elevada de combustibles sobre el total d’energia primària, ha suposat un «empitjorament de la intensitat d’emissions a Espanya respecte a l’exercici 2020».
«Els resultats de l’any 2021 ens recorden que hem d’actuar de manera urgent si volem arribar a una economia neta zero. Els països en el seu conjunt, i individualment totes les organitzacions públiques i privades, han d’accelerar substancialment la tendència actual de reducció d’emissions absolutes. Si fallem en aquesta tasca, els costos d’adaptació al canvi climàtic continuaran augmentant», ha destacat.
L’estudi considera que, malgrat aquestes dades, les empreses continuen impulsant l’agenda climàtica, motivades pels canvis en l’entorn normatiu i de consum, i pel fet que els inversors cada cop reconeguin més la importància d’una transició cap a una baixa emissió de carboni.
Tanmateix, adverteix que l’actual context geopolític, marcat per l’augment dels preus de l’energia i les amenaces al subministrament, està afavorint l’ús dels combustibles fòssils a curt termini.
Més informació i l’informe íntegre: https://www.pwc.es/es/publicaciones/sostenibilidad/pwc-net-zero-economy-index-2022.html
Notícies relacionades......
Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia