Protestes als museus

De l’atac amb un pastís a la Mona Lisa a la sopa contra Van Gogh: els activistes redoblen les protestes als museus davant la cimera del clima

  • Els moviments ecologistes multipliquen les seves accions per denunciar la inacció política i empresarial a falta d’un mes per a la cita de Sharm al-Sheikh

De l’atac amb un pastís a la Mona Lisa a la sopa contra Van Gogh: els activistes redoblen les protestes als museus davant la cimera del clima
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Aquest divendres, un grup d’activistes ha llançat una llauna de sopa de tomàquet contra ‘Els gira-sols’ de Van Gogh. Fa uns dies, dues persones van enganxar les seves mans sobre un quadro de Picasso exposat a Melbourne. Setmanes abans, una dona va llançar un pastís davant la ‘Mona Lisa’ de Da Vinci exposada al Louvre. En tots aquests casos, aquestes accions han sigut protagonitzades per diversos grups ecologistes en protesta per la inacció contra la crisi climàtica. «¿Què val més, l’art o la vida? ¿Val més que el menjar? ¿Val més que la justícia? ¿Què ens preocupa més, la protecció d’una pintura o la protecció del nostre planeta i de la gent?», destaquen els activistes que han protagonitzat l’episodi d’avui.

A falta d’un mes per a l’arrencada de la cimera del clima de Sharm al-Sheikh, la gran trobada diplomàtica sobre polítiques climàtiques, els moviments ecologistes emfatitzen la seva ràbia per la inacció política i empresarial davant el desastre ecològic. Les «accions de desobediència civil no violenta» –com les defineixen els seus impulsors– es multipliquen així que s’acosta l’esdeveniment. Les protestes estan sent secundades tant per joves ecologistes com per activistes de reconeguda trajectòria i científics de primer nivell. A totes les accions realitzades fins ara, els manifestants han reclamat mesures més contundents per frenar els impulsors de la crisi climàtica i mitigar les conseqüències d’aquest fenomen global.

Els manifestants que han atacat ‘Els gira-sols’ de Van Gogh, per exemple, han reclamat al govern britànic que aturi tots els nous projectes de petroli i gas: els principals responsables de les emissions de gasos amb efecte hivernacle responsables de l’escalfament global. Les mans enganxades davant el Picasso eren per denunciar «el col·lapse climàtic que està augmentant els conflictes armats arreu del món»: un fenomen que, de fet, s’ha multiplicat exponencialment en les últimes dècades per l’escassetat de recursos com l’aigua. El pastís contra la ‘Mona Lisa’ buscava alertar contra el procés de «destrucció de la Terra» i el catastròfic futur que ens espera si no frenem aquesta crisi.

Científics contra la crisi climàtica

En els últims mesos també s’han multiplicat les protestes de científics contra la crisi climàtica. Per primera vegada en la història, els professionals de ‘bata blanca’ estan sortint al carrer a protestar contra la falta de mesures per frenar la crisi climàtica. A l’abril, milers d’investigadors de tot el món van protagonitzar una setmana de mobilitzacions globals i la primera gran «vaga científica mundial pel clima».

Notícies relacionades

A Espanya, una de les accions més cridaneres va ser quan desenes de científics, investigadors i acadèmics espanyols van llançar sang falsa davant l’entrada del Congrés dels Diputats per «visibilitzar el crim de massa que impliquen dècades d’inacció climàtica».

«No podem actuar com si res quan el món se’n va a la merda»

Scientist Rebellion

«No podem actuar com si res quan el món se’n va a la merda», van explicar diversos activistes de ‘Scientist Rebellion’ en una entrevista amb EL PERIÓDICO. «La rebel·lió es recolza en una crua realitat: la ciència del canvi climàtic no està sent escoltada», van argumentar al seu dia els impulsors d’aquestes protestes.