Entre el 2023 i el 2026
Catalunya invertirà 80 milions en plans de mitigació i adaptació al canvi climàtic
La consellera Jordà anuncia des de Sharm al-Sheikh un nou paquet d’ajudes per a projectes mediambientals

Catalunya es disposa a invertir 80 milions d’euros els pròxims quatre anys per promoure mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Així ho ha anunciat la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, durant una compareixença celebrada aquest divendres a la cimera del clima de Sharm al-Sheikh. Aquesta iniciativa anirà especialment enfocada als projectes mediambientals impulsats per ajuntaments, consells comarcals, consorcis locals i entitats municipals catalanes.
El pla es desplegarà en dues etapes. A la primera, que començarà a partir de l’any que ve i s’allargarà fins al 2024, s’entregaran uns 40 milions d’euros recaptats a partir del conegut com a fons climàtic (dels quals, almenys, la meitat deriva dels impostos sobre les emissions de CO2). A la segona, s’obrirà una nova convocatòria per assumir els 40 milions d’euros restants fins a l’any 2026. Segons avancen des de la conselleria, els detalls de la primera convocatòria es publicaran els pròxims dies.
Segons ha argumentat Jordà, «aquesta inversió multiplica per 20 el suport econòmic per fer front als plans de mitigació i adaptació al canvi climàtic». Fins ara, de fet, el pressupost per a aquest tipus de projectes s’acostava al milió d’euros anuals. «L’emergència climàtica ens interpel·la a tots. Per això hi hem d’invertir els màxims recursos possibles abans que sigui massa tard», ha destacat la consellera des de la cimera egípcia.
«Hi hem d’invertir els màxims recursos possibles abans que sigui massa tard»
Teresa Jordà
Iniciatives municipals
La idea és impulsar un ampli ventall d’iniciatives relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic, la mitigació dels seus efectes i l’adaptació davant les seves conseqüències. Això inclourà des de plans contra la sequera fins a mesures per evitar incendis, passant per iniciatives per reduir la contaminació atmosfèrica a les ciutats i minimitzar l’exposició ciutadana a la pol·lució.
Segons ha detallat aquest divendres Jordà, un dels objectius d’aquest pla és acostar les ajudes als municipis més petits. En aquest sentit, des del Departament d’Acció Climàtica detallen que els municipis de menys de 20.000 habitants també es podran acollira unes subvencions per redactar projectes.
Aquestes són les principals línies estratègiques d’aquestes ajudes.
Reducció d’emissions
Dins de les iniciatives per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle a Catalunya, el pla aspira a impulsar els projectes relacionats amb la reducció de la mobilitat de vehicles contaminants. És el cas, per exemple, dels plans de «pacificació del trànsit», millora de les connexions del transport públic, creació de carrils bici o impuls de la mobilitat elèctrica.
Recursos hídrics
Una altra de les grans línies estratègiques d’aquest pla serà traçar plans contra la sequera. Això inclourà, per exemple, millorar l’eficiència de les xarxes municipals d’aigua, així com l’aprofitament de recursos hídrics no potables per a equipaments municipals.
Extrems climàtics
Així mateix, es finançaran projectes per «protegir la població davant l’increment de fenòmens meteorològics extrems». Entre aquests s’hi inclou el «disseny de solucions» per evitar incendis, inundacions o regressió del litoral. També s’invertirà en la construcció de refugis climàtics que es puguin utilitzar durant períodes d’onada de calor o temperatures extremes.
Calor extrema
L’altre gran tema serà la lluita davant la calor extrema de les ciutats. En aquest sentit, part d’aquestes ajudes es destinaran a finançar projectes que mitiguin els efectes de les illes de calor urbanes. D’una banda, s’impulsaran mesures urbanístiques que van des de la instal·lació d’ombreig natural a carrers i places fins a la creació de jardins verticals i làmines d’aigua en zones públiques. De l’altra, també s’intervindran edificis públics per prevenir els excessos de calor i millorar l’eficiència energètica. S’hi inclouran des de centres educatius fins a residències i centres de salut.
Energia geotèrmica
L’última línia estratègica té a veure amb els projectes de producció d’energia geotèrmica enfocats a reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe