Crisi climàtica

El 2022 va ser un ‘annus horribilis’ per al planeta: aquests tots són els rècords que es van batre

Calor extrema a Europa, inundacions sense precedents al Pakistan, desglaç accelerat a l’Antàrtida i altres fenòmens meteorològics extrems que van marcar l’any

El 2022 va ser un ‘annus horribilis’ per al planeta: aquests tots són els rècords que es van batre

-/PPI via ZUMA Press Wire/dpa

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’any passat va ser un dels més convulsos mai registrats per al planeta. Va ser el segon any més càlid viscut a Europa i el cinquè més calorós per al conjunt de món. L’estiu es va convertir en el més calorós observat fins a la data al Vell Continent. La concentració de gasos amb efecte hivernacle va tornar a batre un nou rècord. I els fenòmens meteorològics extrems van continuar avançant sense fre a totes les regions del globus. 

Aquestes són les dades que han convertit el 2022 en un ‘annus horribilis’ per al planeta, segons l’últim balanç anual del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S) de la Unió Europea.

L’enèsim any càlid

El 2022 ha sigut un any excepcionalment càlid arreu del món. Però aquesta dada, lluny de ser una anomalia, se suma a la llarga llista d’anys extremadament càlids per al planeta. Segons constaten els registres, els últims vuit anys han sigut els més càlids des que hi ha dades. Fins ara, els anys més calorosos registrats a escala mundial han sigut el 2016, el 2020 i el 2019 i el 2017.

Una onada de calor històrica

L’hemisferi nord va viure l’any passat l’estiu més càlid des que hi ha registres, amb diverses onades de calor prolongades (entre les més llargues i intenses mai observades) i centenars de rècords de temperatura màxima a tot el territori. A Europa, la pujada dels termòmetres va desencadenar l’onada d’incendis més importants dels últims 20 anys. La calor extrema també es va associar amb milers de morts a totes les regions. A Espanya, segons dades de l’Institut de Salut Carles III, es van produir prop de 4.584 morts relacionades amb la calor extrema.

Nou mesos de rècords

Europa va registrar el 2022 un total de nou mesos de temperatures mensuals rècords. Tots els mesos (excepte el març, l’abril i el setembre) es van concloure amb valors més alts del que és normal per a les respectives èpoques de l’any. L’última tardor europea també va acabar com la tercera més càlida mai registrada. Els mesos de juny i octubre, per la seva banda, van ser els més càlids des que hi ha registres: el primer amb temperatures 1,6 graus per sobre de la mitjana i el segon amb 2 graus per sobre del que és habitual. 

Extrems climàtics a tot el globus

El 2022 es van registrar esdeveniments meteorològics extrems a tot el planeta. El Pakistan va viure primer una onada de calor extrema durant l’estiu i poc després una de les tempestes més severes de la seva història, que van destruir més d’1,7 milions de llars i van provocar prop de 1.500 morts. Aquest tipus d’esdeveniments també van causar 612 morts, 2.776 ferits i 1,5 milions de desplaçats a Nigèria. En altres països africans com Níger, el Txad i el Camerun les víctimes mortals d’aquests fenòmens extrems també es compten per centenars. 

Extensió de gel en mínims

En un any excepcionalment càlid, les reserves de gel de planeta han arribat al seu rècord mínim. Al febrer, l’extensió del gel de l’Antàrtida va mostrar el seu nivell més baix en més de quaranta anys i es va mantenir així durant sis mesos consecutius. En general, durant l’any les temperatures es van situar més de dos graus per sobre de la mitjana dels últims deu anys a zones del nord de Sibèria central i a la península Antàrtica. A l’estació de Vostok, a l’interior de l’Antàrtida oriental, es va registrar la temperatura més càlida en més de 65 anys. 

+1,2 graus de mitjana

La temperatura mitjana anual està ara 1,2 graus per sobre del que era habitual fa poc més de cent anys. Aquesta dada corrobora que el 2022 va ser el vuitè any consecutiu amb temperatures per sobre d’un grau de mitjana respecte als nivells preindustrials. Segons adverteixen innombrables estudis científics, si els termòmetres globals pugen per sobre dels 1,5 graus de mitjana, el planeta s’exposa a una veritable catàstrofe climàtica. Per això es parla de l’«objectiu dels 1,5 graus» com l’últim gran ‘llindar de seguretat’ per al planeta.

Gasos amb efecte hivernacle a l’alça

Les concentracions de gasos amb efecte hivernacle (és a dir, de les substàncies emeses per l’activitat humana que estan accelerant l’avenç de la crisi climàtica) continuen augmentant any rere any malgrat els acords internacionals per revertir aquesta tendència. El 2022, segons constaten els satèl·lits europeus, la presència de diòxid de carboni va augmentar a un ritme similar que el d’altres anys. El metà, per la seva banda, va frenar lleugerament la seva pujada, però continua estant en xifres rècord. En cas de continuar així, segons apunten els pronòstics científics, el planeta s’escalfarà per sobre dels 2,5 graus de mitjana.