Crisi de biodiversitat

El perill darrere de les 200 espècies invasores amb què ha de lluitar Catalunya

  • L’estudi més exhaustiu fins ara identifica prop de 1.678 espècies exòtiques al territori

  • La conselleria d’Acció Climàtica promet doblar el pressupost per frenar l’expansió d’aquestes plagues

El perill darrere de les 200 espècies invasores amb què ha de lluitar Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’arribada d’una espècie exòtica pot alterar tot un ecosistema. Sobretot si aconsegueix arrelar-se a un territori, desplaçar les espècies autòctones i expandir-se de manera exponencial. En aquests moments, segons revela un nou informe del projecte EXOCAT, a Catalunya hi ha prop de 200 espècies d’animals i plantes considerades com a invasores d’ecosistemes. Els experts adverteixen que la seva presència pot suposar un greu risc mediambiental, causar greus danys en sectors com l’agricultura i, en el pitjor dels casos, poden fins i tot convertir-se en un perill per a la salut de les persones. La conselleria d’Acció Climàtica, per la seva banda, promet doblar el pressupost per fer front a aquest fenomen a l’alça. 

La radiografia més completa fins a la data sobre l’estat de les espècies invasores a Catalunya estima que, ara com ara, hi ha prop de 1.678 espècies exòtiques identificades al territori. Aquesta xifra ha augmentat de manera preocupant en l’última dècada. En només deu anys s’han registrat prop de 631 espècies exòtiques noves. Un 40% d’aquestes només s’han detectat de manera puntual i, de moment, sembla que no han aconseguit formar una població estable. La dada més preocupant té a veure amb el 12% d’espècies exòtiques que, després de la seva arribada, han començat a multiplicar-se exponencialment i s’han convertit en invasores. Algunes fins i tot han passat a considerar-se com a veritables plagues (com en el cas, per exemple, dels peixos d’aquari abandonats als rius i llacs).

Vespes, mosquits i llúdries

Fa tan sols unes dècades, per exemple, el nom de la vespa asiàtica (Vespa velutina) o del mosquit tigre (Aedes albopictus) amb prou feines s’havia escoltat per aquestes latituds del globus. Ara, en canvi, ja es parla d’aquests insectes com espècies invasores àmpliament esteses que, en un cas, poden arrasar amb els cultius i, en l’altre, propiciar l’expansió de malalties infeccioses. El mateix pasa amb les ja famoses cotorres argentines (Myiopsitta monachus). L’expansió d’aquests ocells en ciutats com Barcelona o Madrid ha sigut objecte de crítica pel gran soroll que provoquen, els danys que generen en el mobiliari urbà i, sobretot, per com la seva presència altera la flora i fauna autòctona.


L’arribada i expansió d’espècies invasores s’ha pogut observar a tot el territori català però, segons destaca l’estudi més exhaustiu fins ara, preocupa especialment el seu impacte a les zones metropolitanes i litorals. A Girona, per exemple, s’ha detectat una plaga d’unes llúdries originàries de Sud-amèrica conegudes com a castors (Myocastor coipus). A diversos aiguamolls del litoral i el prelitoral inquieta l’expansió de les oques del Nil (Alopochen aegyptiaca) que, pel seu caràcter agressiu, estan colonitzant aquests ecosistemes. L’aparició d’insectes com els punxeguts vermells (Rhynchophorus ferrugineus) amenaça l’estat de les palmeres.

Per entendre el ‘boom’ d’espècies invasores, els experts apunten a diversos factors. D’una banda, l’aparició d’aquestes espècies al territori es relaciona de manera directa amb l’activitat humana (com en el cas d’espècies que es comercien, com les cotorres de Kramer venudes com a mascotes, o les espècies que són transportades fins aquí de manera involuntària, com alguns insectes exòtics). D’altra banda, els experts alerten que l’expansió d’aquestes espècies s’està veient impulsada per les condicions climatològiques de la regió. L’augment de les temperatures, per exemple, s’ha convertit en el caldo de cultiu perfecte per a l’’explosió’ de mosquits responsables de malalties tropicals.

Mesures de prevenció

Notícies relacionades

Després de la publicació d’aquest preocupant diagnòstic, els experts insisteixen en la necessitat de fer front a aquestes plagues d’espècies exòtiques. Sobretot, a través de mesures de control i prevenció. Per a això, segons ha anunciat aquest dijous la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, la Generalitat preveu doblar el pressupost destinat a lluitar contra les espècies invasores a Catalunya. A partir d’aquest mateix 2023, Catalunya espera mobilitzar prop de dos milions d’euros per fer front a aquest fenomen. 

El pla, anunciat aquest dijous durant la presentació de l’informe EXOCAT, preveu incrementar les accions directes per al control d’animals i plantes exòtiques en diferents punts del territori. Les accions se centraran, sobretot, en aquelles espècies que en aquests moments afecten el sector primari i la seguretat de les persones. També es fomentaran els programes d’investigació científica, així com les iniciatives per conscienciar, educar i sensibilitzar la ciutadania sobre els perills darrere d’aquest fenomen.