Els comptes de la Generalitat
Pressupostos de Catalunya 2023: 180 milions per accelerar el desplegament d’energies renovables
L’acord ERC-PSC contempla la inversió de més de 500 milions a millorar la gestió dels recursos hídrics

En matèria mediambiental, els acabats d’aprovar pressupostos de la Generalitat despleguen una sèrie d’acords sobre energies renovables, gestió de recursos hídrics i protecció dels espais naturals. També s’impulsen mesures, per exemple, per fomentar la mobilitat sostenible, incloure una assignatura sobre crisi climàtica a les universitats i protegir els col·lectius més vulnerables davant les desigualtats impulsades per la crisi climàtica.
Aquests són els acords principals en matèria mediambiental dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023.
Transició energètica
El gran acord en matèria energètica d’aquests pressupostos és la inversió de 180 milions d’euros per accelerar el desplegament de les instal·lacions d’energies renovables per a l’autoconsum domèstic i industrial. Això, segons recull la memòria dels acords, suposa un increment del 50% respecte als pressupostos del 2022.
També es destinaran 25 milions d’euros per a la creació d’una companyia energètica pública. Un dels primers objectius d’aquesta entitat serà instal·lar fonts d’energia renovable a les cobertes dels edificis públics (començant pels instituts) i 54 milions addicionals al conegut com a ‘Programa de barris’ per rehabilitar edificis i millorar l’eficiència energètica dels entorns amb vulnerabilitat econòmica.
Recursos hídrics
Catalunya es disposa a invertir en diversos projectes per fer front a un futur en què la crisi climàtica podria posar en risc els recursos hídrics del territori. L’acord preveu destinar 120 milions d’euros (en els pròxims cinc anys) per reforçar la xarxa de ‘reciclatge d’aigua’ a l’àrea metropolitana de Barcelona. També es preveu destinar 260 milions d’euros des d’ara fins a l’any 2030 per construir una nova planta de regeneració d’aigua al Besòs i 165 milions d’euros per ampliar la dessalinitzadora de Tordera.
Protecció dels espais naturals
L’acord dels pressupostos inclou un apartat específic sobre protecció dels espais naturals. En aquest destaca la inversió de 60 milions d’euros per a un pla de promoció de la biodiversitat dels ecosistemes aquàtics i 10 milions d’euros per al fons de patrimoni natural (en el qual es treballarà, entre altres, per evitar l’expansió d’espècies invasores).
També destaca l’aprovació d’un ‘fons climàtic’ de 40 milions (desplegables en dos anys) per subvencionar l’execució de projectes municipals d’adaptació davant la crisi climàtica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Medi ambient Aigua Energies renovables Pressupostos Generalitat de Catalunya Crisi Climàtica Gestió de l'aigua
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- «UNA NIT PERFECTA» Flick, l’amo de les finals, despulla el Madrid (capítol III)
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- La Feria de Abril torna a ser gratis
- La caixa de ressonància ¿Un concert pot competir amb un Barça-Madrid?
- Trens aturats L'apagada elèctrica deixa totalment aturat el metro de Barcelona i semàfors apagats
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: què ha passat amb la llum?
- Hospital Germans Trias Demanen al TSJC que investigui un cas de "discriminació" per parlar en català a l'Hospital de Can Ruti de Badalona
- Les entitats socials superen per primera vegada els dos milions d’atesos i aporten un 2% al PIB català
- La legislatura catalana El Govern tanca amb ERC una nova injecció de 1.300 milions i aferma la seva estabilitat sense pressupostos