Pèrdua de biodiversitat
El món perd 80 milions d’hectàrees de bosc en 20 anys: l’equivalent a talar tot Espanya
Un nou estudi alerta de l’augment de la desforestació al planeta i dels seus efectes en la biodiversitat
Els boscos del planeta viuen una crisi sense precedents. En els últims vint anys, el món ha perdut prop de 80 milions d’hectàrees de bosc de muntanya. Això equival a talar de cop una superfície més gran de la que ocupa Espanya al mapa. Un nou estudi publicat a la revista ‘One Earth’ alerta de l’augment de la desforestació al globus i de com aquest fenomen està amenaçant algunes de les reserves de biodiversitat del planeta.
La investigació, liderada per un equip internacional de científics, s’ha centrat a analitzar l’evolució dels boscos del planeta des del 2001 fins al 2018. Durant aquest període s’ha produït una pèrdua progressiva de la superfície forestal. A partir del 2010, a més, s’observa un augment dràstic de les tales arreu del món. En l’última dècada s’han perdut aproximadament 5,2 milions d’hectàrees de boscos de muntanya per any.
L’estudi assenyala quatre grans impulsors de la pèrdua de boscos al món. Segons apunta aquesta última anàlisi, en els últims 20 anys el 41% de la superfície forestal s’ha perdut per les tales d’arbres, el 29% per incendis forestals, el 15% per les tales i cremes dels cultius itinerants i el 10% per usos agrícoles permanents. Aquestes pèrdues s’han registrat a pràcticament tots els continents: des d’un sud-est asiàtic que viu un gran ‘boom’ agrícola fins al continent europeu, afectat cada vegada més pels incendis.
Fa dècades que la comunitat científica alerta sobre el declivi dels boscos al planeta. Una de les anàlisis més importants fetes fins ara, liderada per la Plataforma Intergovernamental d’Experts sobre diversitat biològica i ecosistemes (IPBES), calcula que la superfície forestal del planeta ha caigut gairebé un 40% respecte als nivells preindustrials. És a dir, en només un segle. En les últimes dècades, a més, la desforestació s’ha accelerat fins al punt que ara mateix es calcula que els boscos estan desapareixent a una velocitat equivalent a 27 camps de futbol per minut.
Reserves de biodiversitat
Notícies relacionadesEls boscos de muntanya són la llar del 85% de les espècies d’aus, mamífers i amfibis del món. Per això mateix, quan parlem de la pèrdua de superfície forestal no només preocupa la pèrdua d’àrees boscoses. També preocupa, i molt, l’impacte d’aquest fenomen en les espècies de plantes i animals que habiten en aquests llocs i de les activitats humanes que en depenen. La desforestació, la tala d’hàbitats i, en general, l’excessiva explotació de terres boscosos amenaça la supervivència d’almenys un milió d’espècies d’animals i plantes de tot el planeta. La crisi de biodiversitat dels boscos també amenaça l’aliment de 200 milions de persones que depenen directament d’aquests ecosistemes.
Per intentar revertir aquest fenomen, en les últimes dècades s’han posat en marxa diferents iniciatives per tal de, per exemple, reduir la desforestació i generar els ecosistemes. També s’han augmentat els esforços per convertir molts d’aquests espais en zones protegides. Fa tan sols uns mesos, reunits a Mont-real, tots els membres de les Nacions Unides van acordar protegir el 30% de la superfície del planeta de cara al 2030. Això implicarà el desplegament de noves mesures i fons per poder, entre d’altres, augmentar la superfície de boscos protegits arreu del món.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034