Canvi climàtic
La temperatura del mar bat rècords: els experts avisen de «conseqüències imprevisibles»
Els meteoròlegs expliquen per què no cau ni gota a Espanya
Mario Picazo insisteix amb el temut fenomen que «va agafant forma»
La crisi de les flors: el caos climàtic altera el rellotge biològic de les plantes
La NOAA (Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units) publicava fa uns dies a la seva pàgina oficial que la temperatura del mar ha superat els 21 graus centígrads. «Els oceans entren en territori desconegut», adverteixen meteoròlegs i climatòlegs de tot el món.
El procés imparable que ha provocat l’increment de les temperatures dels oceans és el canvi climàtic. L’esdevingut ara no és més que una nova constatació dels seus efectes.
Fa més de quatre dècades que la temperatura mitjana dels oceans no arribava a xifres tan altes i aquesta vegada ha batut tots els rècords. Si segueix així, l’escalfament acumulat als oceans farà que l’atmòsfera segueixi escalfant-se durant dècades, tot i que es retallin emissions.
‘El Niño’
A més, cal tenir en compte un fenomen batejat com ‘el Niño’ i que entrarà aquest estiu i portarà més calor a nivell global. Si ‘el Niño’ provoca una pujada anòmala de la temperatura de l’aigua del mar, aquest any ho farà en un mar les temperatures del qual acaben de batre tots els rècords.
‘El Niño’ és el nom que s’utilitza per referir-se a l’Oscil·lació del Sud (ENOS). És un fenomen natural caracteritzat per la fluctuació de les temperatures de l’oceà en la part central i oriental del Pacífic equatorial, associada a canvis en l’atmosfera. Aquest fenomen té una gran influència en les condicions climàtiques de diverses parts del món.
El meteoròleg Francisco Martín ha advertit que «les conseqüències de tot això són imprevisibles, perquè no s’havia treballat amb models d’acumulació de calor al mar amb temperatures tan altes». «Aquesta calor acumulada a l’aigua del mar ha de sortir d’alguna manera, i ho fa en forma de fenòmens atmosfèrics extrems».
Emissions de CO2
Notícies relacionades2L’origen del problema, segons molts experts, ve de les emissions de CO2, que en lloc de disminuir han augmentat de manera notable aquests últims anys. De fet, fa unes setmanes, s’han batut els anteriors registres màxims d’acumulació de CO2 d’origen antròpic a l’atmosfera.
«L’atmosfera s’escalfa cada vegada més, i aquesta calor es transfereix als primers 100 metres de les conques oceàniques, que són la profunditat de referència i és la que més s’està escalfant a nivell global», adverteix el climatòleg de la Universitat d’Alacant Jorge Olcina.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín