Guia per als usuaris

Deu consells per reduir la teva despesa d’aigua en un estiu de sequera extrema

¿Plourà menys en un futur? El pronòstic dels experts

Barcelona estudia crear un «circuit tancat» d’aigua per deixar de dependre de la pluja

Deu consells per reduir la teva despesa d’aigua en un estiu de sequera extrema
5
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un espanyol gasta de mitjana uns 132 litres d’aigua diaris per a activitats diàries com beure, cuinar, rentar i banyar-se. Es tracta d’una de les xifres més altes de tot Europa. En èpoques de bonança, quan les reserves hídriques estan en un moment d’esplendor, consumir un centenar de litres d’aigua al dia no suposaria cap problema. ¿Però què passa quan l’aigua escasseja? ¿Podem (o hem de) gastar tanta aigua quan estem en alerta per sequera? Els experts demanen «més consciència ciutadana» per reduir el consum d’aigua i no tensar encara més les reserves hídriques

Aquests són alguns petits gestos que pots fer en el teu dia a dia per reduir el consum d’aigua durant aquest estiu de sequera extrema. Pren nota també d’alguns dels canvis d’hàbits més significatius per reduir la teva petjada hídrica.

Tanca les aixetes

El primer consell per reduir el consum diari d’aigua té a veure, sí, amb l’acció de tancar les aixetes quan no cal que estiguin rajant. ¿Sabies que deixar córrer l’aigua mentre et rentes les dents pot consumir entre 6 i 20 litres d’aigua en qüestió de minuts? El mateix passa quan es deixa l’aixeta oberta mentre es renten els plats. Aquest gest pot triplicar el consum d’aigua necessari per rentar la vaixella.

Dutxes més curtes

Un dels hàbits diaris que més aigua consumeix és la dutxa. S’estima que durant una dutxa es consumeixen entre 10 i 25 litres d’aigua per minut. Això implica que una dutxa de tan sols 10 minuts suposaria una despesa d’entre 100 i 250 litres d’aigua. Un dels principals consells per reduir aquesta despesa és, d’una banda, dutxar-se més ràpid, i de l’altra, tancar l’aixeta en els moments en què no cal que ragi. Un mètode fàcil i eficaç per monitoritzar el temps de dutxa és utilitzar una cançó com cronòmetre.

Estirar la cadena

Un gest tan senzill (i necessari) com estirar la cadena després d’anar al lavabo consumeix entre 6 i 12 litres d’aigua. En aquest cas, el consell per reduir la despesa no és tant estirar menys la cadena, sinó utilitzar, en la mesura possible, vàters d’alta eficiència en què s’utilitza menys aigua per descàrrega. En alguns portals d’estalvi, fins i tot, s’aconsella introduir ampolles d’aigua a la cisterna per reduir el volum de cada una de les descàrregues. 

Regar a trenc d’alba o cap al tard.

Un altre bon consell per estalviar aigua és regar de manera intel·ligent. Amb un gest tan senzill com llançar aigua a les plantes o bé aviat al matí o tard a la nit podem aconseguir que les plantes absorbeixin correctament aquest recurs i evitem que gran part de l’aigua s’evapori amb la calor. Aquest hàbit pot resultar especialment important en les èpoques d’estiu, quan les altes temperatures afavoreixen l’evaporació de l’aigua. Un altre gran consell per als amants de les plantes és apostar sempre per espècies autòctones, ja que, en general, no requereixen un consum constant d’aigua. 

Planificar les rentadores

Un dels electrodomèstics de casa que més aigua consumeix és la rentadora. Es calcula que cada rentada fa servir entre 40 i 100 litres d’aigua. Per estalviar en aquest aspecte, s’aconsella, d’una banda, planejar millor les rentadores per posar-les en marxa només quan estiguin completament plenes, i de l’altra, apostar per programes de rentada eficients. També seria convenient replantejar-se cada quant fa falta rentar cada peça de roba (tot i que, és clar, això depèn de la casuística i està subjecte a debat). 

Menys mangueres

Utilitzar una manguera d’aigua corrent per rentar el cotxe, netejar el pati o, en general, per netejar objectes grans pot suposar una gran despesa d’aigua. Una manera senzilla de reduir el consum és canviar les mangueres per galledes d’aigua, d’aquesta manera, almenys, es té el control de quanta aigua s’està utilitzant. 

Aprofita cada gota

Pensa en totes aquelles vegades en què has obert l’aixeta i has deixat córrer l’aigua esperant que arribés a la temperatura perfecta. En alguns casos, sobretot durant la temporada hivernal, aquest simple gest pot rebutjar desenes de litres en qüestió de minuts. ¿Un consell per evitar que aquesta aigua es malgasti? Tingues sempre una galleda a mà, utilitza-la per recollir aquesta aigua i fes-la servir per fregar el terra, rentar el cotxe o regar les plantes, ja que, al cap i a la fi, es tracta d’aigua neta i perfectament reutilitzable.

Sense goteres

Una aixeta que degota o una canonada que perd un ‘fil’ d’aigua podrien no semblar a priori un problema, però, gota rere gota, es poden convertir en una gran font de desaprofitament d’aigua. Per evitar-ho, s’aconsella efectuar revisions periòdiques a les aixetes i canonades de les llars per detectar aquest tipus de desperfectes i reparar-los ràpidament. També seria convenient recordar que, en cas d’una avaria greu, el millor és tancar la clau de l’aigua fins que s’hagi solucionat el problema abans que deixar córrer l’aigua. 

Cura amb les piscines

Omplir una piscina pot requerir entre 10.000 litres (en el cas de les més petites, de tres metres de llarg i dos d’ample) i 150.000 litres d’aigua (en el cas de les grans, de fins a 12 metres de llarg i sis d’ample). A això cal sumar-hi diversos centenars de litres més que es necessiten per al manteniment. Per evitar que el consum sigui encara més excessiu, es recomana millorar el tractament de les aigües perquè es puguin utilitzar durant més temps, reutilitzar l’aigua ‘sobrant’ per a tasques de neteja i reg i cobrir la superfície de la piscina quan no s’utilitzi per reduir l’evaporació.

Canvi d’hàbits

Més enllà d’aquests petits gestos que podem fer en el nostre dia a dia per reduir el consum d’aigua, la clau per reduir la petjada hídrica està en el canvi d’hàbits. Atès que la indústria tèxtil és una de les que més aigua necessita, comprar menys (i millor) roba pot ajudar a reduir significativament el consum d’aquest recurs. Segons explica el científic Arjen Y. Hoektra, expert en gestió de l’aigua, en una columna de ‘The New York Times’, consumir menys carn pot ser un dels gestos que més ajuda a minimitzar la nostra petjada hídrica.