Impuls a les renovables
Descobreixen a Noruega el jaciment de fosfat més gran del món
És tan gran com totes les reserves mundials actualment conegudes
La UE qualifica la troballa de «gran notícia» per l’autonomia que concedirà al continent
Una empresa minera noruega, Norge Mining, assegura haver descobert un dipòsit de roca gegant de fosfat, que seria el més gran del món, i que podria solucionar les necessitats mundials de bateries i energia solar durant els pròxims 50 anys. El fosfat és un element clau per a l’impuls global de les energies renovables, a més de ser un ingredient clau en els fertilitzants.
Norge Mining va afirmar, en declaracions als mitjans de comunicació locals, que el dipòsit acabat de descobrir podria contenir almenys 70.000 milions de tones de fosfat, cosa que pràcticament equival a tots els altres jaciments mundials junts (que sumen al voltant de 72.000 milions de tones). El següent filó més gran és al Marroc, seguit de la Xina (3,2 mil milions de tones), Egipte (2,8 mil milions de tones) i Algèria (2,2 mil milions de tones).
El fosfat es cotitza actualment al voltant de 345 dòlars per tona mètrica, per la qual cosa el dipòsit podria valer al voltant de 24 bilions de dòlars. No només faria que la companyia guanyés una quantitat extraordinària de diners, sinó que podria ajudar a disminuir la dependència d’Europa d’altres nacions per satisfer la demanda d’un mineral vital.
Reduirà la dependència de la UE
Les autoritats de la Unió Europea ja han confirmat el descobriment i afirmen que és una «gran notícia», ja que ajudarà la llei de matèries primeres crítiques, que busca mitigar els riscos de subministrament en materials importants. Amb la incertesa en les relacions entre els EUA, la UE, Rússia i la Xina, assegurar el subministrament d’aquest element és altament necessari.
«És per això que creiem que el fòsfor que podem produir serà important per a Occident: brinda autonomia», va dir Michael Wurmser, fundador de Norge Mining, al mitjà de comunicació EURACTIV en una entrevista.
L’ús principal del fòsfor és en fertilitzants, que tenen al voltant del 90% del subministrament mundial destinat a aquest ús. No obstant, també s’utilitza en productes electrònics cada vegada més freqüents, com bateries, energia solar i xips de computadora. A mesura que el món impulsa la producció d’energia renovable, assegurar un subministrament de materials clau es convertirà en una alta prioritat per a les nacions.
El dipòsit trobat a Noruega és de tals dimensions que podria assegurar les necessitats del món durant dècades, assenyalen els experts.
El descobriment d’aquest dipòsit a Noruega es remunta a l’any 2018, quan Norge Mining va trobar el jaciment i va confirmar la seva magnitud en col·laboració amb el Servei Geològic de Noruega. El jaciment s’estén fins a una profunditat de 4.500 metres, en lloc dels 300 metres estimats inicialment.
A més de la impressionant quantitat de roca de fosfat, el jaciment també acull altres minerals de valor estratègic, com el vanadi i el titani. Aquests minerals estan classificats per la Unió Europea com a matèries primeres crítiques i són utilitzats en diverses indústries, incloent-hi l’aeroespacial i la de defensa.
Notícies relacionades......
Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Tradicions i gènere Les dones carreguen encara amb el pes de les festes de Nadal
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- ¿Com podem desinfectar el mòbil?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong