Onada de calor
Europa a més de 40 graus: la calor extrema s’acarnissa amb els països del Mediterrani
Una onada de calor extrema ha envaït tot l’hemisferi nord del planeta: des de la Xina (on dilluns passat es van arribar a registrar 52,2 ºC) fins als Estats Units (on els termòmetres de la Vall de la Mort van assolir els 53,3 ºC) i Europa (on s’han superat els 40 ºC a bona part del territori i fins i tot s’han superat diversos rècords de temperatura). Segons constaten els ‘mapes de calor’ del globus, les temperatures extremes s’estan rabejant amb especial violència als països del Mediterrani i, tal com vaticinaven els experts, els han convertit en un veritable epicentre de l’escalfament global.
Només cal donar un cop d’ull al mapamundi per veure com els territoris mediterranis destaquen entre els més afectats per la calor extrema d’aquests dies. En aquests moments, de fet, a Espanya, França, Itàlia i Grècia s’estan registrant extrems de temperatures tan elevats com en algunes zones del nord de l’Àfrica i la península Aràbiga. Al nord-est de la península Ibèrica (des de Catalunya fins a Aragó i Navarra), així com al sud de França i pràcticament tota la península itàlica també es registren algunes de les anomalies de temperatura més altes del globus. És a dir, algunes de les diferències més grans entre els valors normals per a aquesta època de l’any i els registrats en l’actualitat.
Aquest últim augment dels termòmetres europeus és un símptoma d’arribada de ‘Cerberus’, la tercera onada de calor de l’estiu a Europa. A Espanya, segons expliquen des de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest episodi de temperatures extremes ha provocat màximes per sobre dels 45 graus en desenes de municipis tant a la Península com als arxipèlags. Els registres estatals apunten que a Figueres s’ha arribat als 45,3 ºC i al municipi català de Porqueres s’han superat els 44,3 ºC. També s’han registrat xifres per sobre dels 41 a la província de Granada, les Balears, Saragossa, Osca i Terol.
Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dimarts s’han registrat 45,1 tant a les estacions del pantà de Darnius-Boadella com a Navata. També s’estima que s’han registrat màximes per sobre dels 40 graus en més de 80 municipis.
La potència de ‘Cerberus’
La calor infernal d’aquesta setmana també ha deixat una estampa similar en altres països del Mediterrani. A França, per exemple, s’han superat els 42 ºC a Còrsega i s’han registrat alguns dels valors més alts de la sèrie a diverses regions del sud. A Itàlia, s’han assolit valors pròxims als 44 ºC a diverses localitats, sobretot a Sardenya i Sicília, i s’ha superat el rècord de temperatures en més de 20 ciutats. I a Grècia, els termòmetres s’han disparat a prop dels 48 ºC, han obligat a tancar l’Acròpolis i han avivat encara més els incendis que ara mateix afecten el territori.
L’Organització Meteorològica Mundial, per la seva banda, adverteix que aquest dimecres es podrien registrar nous pics de calor extrema a tots els països del Mediterrani. S’esperen màximes per sobre dels 35 a diversos territoris europeus i registres «molt per sobre dels 40 graus» en països com Espanya i Itàlia. Segons calcula aquesta oficina de les Nacions Unides, els valors registrats al llarg d’aquesta setmana són gairebé cinc graus per sobre respecte a la mitjana de les últimes dècades. En alguns punts, els termòmetres fins i tot han marcat temperatures de gairebé 10 graus més del normal per a aquesta època de l’any.
Els registres d’aquests dies coincideixen de ple amb la previsió que va llançar l’últim informe del Panel Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC). En aquest estudi, el més gran i exhaustiu realitzat fins ara, ja s’advertia que l’escalfament global avança el doble de ràpid als països del Mediterrani i que «països com Espanya destaquen des d’ara mateix com un dels punts vermells del canvi climàtic». En aquest sentit, la comunitat científica també alerta que l’avanç de la crisi climàtica no només està elevant els termòmetres a la regió sinó que, a més, està convertint la calor extremaen un fenomen cada vegada més intens i freqüent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.