«Malbaratament» de recursos
Golf, iots i jets privats: els activistes climàtics ‘ataquen’ l’empremta ecològica dels rics
Un luxós Lamborghini ruixat amb pintura a Eivissa. Un jet privat envernissat de matinada i obligat a quedar-se al terra a les Balears. Un centenar de cotxes d’alta gamma amb les rodes punxades a Sant Cugat. I desenes de camps de golf a tot Espanya forçats a tancar, almenys temporalment, per l’abocament de ciment als forats. Aquestes són algunes de les accions protagonitzades per diferents plataformes ecologistes en les últimes setmanes per protestar contra l’empremta de luxe dels rics. «L’1% més ric de la població contamina el mateix que el 53% més pobre. Els rics són un luxe que no ens podem permetre», esgrimeixen des de la plataforma Futuro Vegetal, una de les principals impulsores d’aquestes accions.
Segons han anunciat diferents grups ecologistes de tot el món, aquest estiu es preveuen diverses accions per reclamar «la prohibició dels megaiots i jets privats» i, en general, per «posar fi a les emissions de luxe». Aquest cap de setmana, sense anar més lluny, un grup d’activistes va llançar pintura contra un megaiot valorat en més de 300 milions d’euros propietat de Nancy Walton Laurie, l’hereva de la multinacional de supermercats Walmart. Mentrestant, a l’altre extrem del món, la filantropa Abigail Disney es va tancar junt amb una dotzena d’activistes a l’aeroport privat d’East Hampton, un dels més utilitzats per les ‘celebrities’, per protestar contra la contaminació dels multimilionaris.
🔥🔥 Cómete a los mega-ricos
— FuturoVegetal🍒 (@FuturoVegetal) 16 de julio de 2023
Aquí está el vídeo esperado de la acción esta mañana al yate de la heredera de #walmart . pic.twitter.com/KufSltaMHn
Malbaratament de recursos
La lluita contra la pol·lució derivada del luxe no és l’únic que està en el punt de mira dels activistes. En les últimes setmanes també han augmentat les protestes per denunciar el «malbaratament» de recursos naturals de les elits davant l’escassetat que pateix el gruix de la població. En aquest sentit, a principis de juliol, un grup d’ecologistes va sabotejar una desena de camps de golf a Barcelona, Madrid, València, Biscaia, Navarra i Eivissa per denunciar la «immoralitat» que suposa utilitzar milers de litres d’aigua «durant una de les pitjors sequeres de la història» per alimentar un entreteniment que amb prou feines disfruta el 0,6% de la població. «El golf no té cabuda en un món sense aigua», van clamar els autors d’aquesta acció.
«La indústria del luxe consumeix, contamina els recursos comuns i tota la vida que habita el planeta»
«La indústria del luxe consumeix, contamina els recursos comuns i tota la vida que habita el planeta», denuncien des de Futur0 Vegetal després de les últimes accions dutes a terme a Espanya. Segons han explicat els impulsors d’aquestes accions, avalades també des de grups espanyols com Extinción o Rebelión, «no podem permetre que un estil de vida desenfrenat d’una minoriaimposi el caos climàtic a la resta de la població». «En un context de crisi climàtica, les emissions de luxe dels megarics són les primeres que hem de frenar. Necessitem una reducció immediata d’emissions si volem evitar els pitjors escenaris», comenten els activistes.
Bretxa d’emissions
No és la primera vegada (ni segurament l’última) que l’ecologisme se centra a denunciar la ‘bretxa d’emissions’ que separa els més rics i els més pobres del planeta. Segons constata l’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), el 10% més ric del món emet més de la meitat dels gasos amb efecte hivernacle que ara mateix inunden el planeta, mentre que el 10% més pobre amb prou feines n’aporta entre un 3% i un 5%. En sectors com l’aviació, s’estima que l’empremta de l’1% més ric del planeta contribueix al 50% de les emissions del trànsit aeri global.
Segons denuncien des de la facció britànica de Greenpeace, ara mateix un de cada deu vols que surten del Regne Unit és d’un jet privat. I aquests trajectes consumeixen fins a 30 vegades més que els vols convencionals. «¿Algú més pensa que és injust que estiguem pagant perquè els megarics contaminin?», clamen des de la plataforma ecologista després de les accions dutes a terme en els últims dies contra els avions privats. En les últimes setmanes, diversos grups d’ecologistes de tot el món han fet campanyes per prohibir aquest tipus de transport privat de superluxe a causa de l’«empremta d’emissions desproporcionada» que genera.
«¿Algú més pensa que és injust que estiguem pagant perquè els megarics contaminin?»
Missatge simbòlic
Notícies relacionadesDiverses veus del moviment ecologista també denuncien que, més enllà dels nivells de pol·lució generats per la indústria del luxe, un dels grans problemes d’aquests productes és el missatge que dirigeixen a la resta de la població. Sobretot perquè, «des d’un punt de vista simbòlic, emocional i narratiu», transmeten la idea que «els que tenen privilegis es riuen de la resta» i que «la transició ecològica pot ser percebuda com a injusta», tal com va explicar l’ambientòleg Andreu Escrivà en declaracions a EL PERIÓDICO després de la polèmica aixecada per «les emissions de luxe» de ‘celebrities’ com Kylie Jenner, Travis Scott i Taylor Swift.
Després que l’any passat les protestes ecologistes se centressin als museus, ara tot apunta que en els pròxims mesos els activistes es concentraran a denunciar l’empremta de luxe dels rics. A Espanya, grups com Futuro Vegetal i Extinción o Rebelión ja han dut a terme accions contra el superluxe i, segons han declarat en diversos mitjans, no descarten continuar treballant en aquesta línia. A Alemanya, el col·lectiu Last Generation també ha informat que en les pròximes setmanes efectuaran accions per denunciar el «malbaratament despietat dels rics en plena emergència climàtica».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.