Mesura necessària
Catalunya pretén ampliar l’únic abocador per a amiant a l’Anoia
Les sol·licituds presentades a la Generalitat per retirar amiant superen la partida pressupostada
Catalunya no té en el dia d’avui lloc on dipositar tot l’amiant que vol eliminar
«La meva família el porta a la venes i jo encara hi convisc»
La Generalitat ja treballa per ampliar l’únic abocador controlat que existeix per emmagatzemar l’amiant que es retira. El dipòsit de Can Palà es troba a Castellolí (l’Anoia) i el gestiona l’empresa ATLAS. Ara mateix té capacitat per rebre un milió de tones de fibrociment. El problema és que a Catalunya encara hi ha quatre milions de tones d’amiant pendents de retirar.
Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, assegura que s’està estudiant com fer-ho: «Som conscients que falta espai i estem en via de solucionar-ho. Treballem perquè aquest dipòsit pugui tenir més espai disponible». L’altra opció seria obrir un nou abocador controlat de residus tòxics i perillosos, però sembla molt més viable ampliar-ne l’actual, que ja té tota la infraestructura necessària.
Obrir noves instal·lacions d’aquesta mena és complicat, ja que es requereix temps perquè es necessita burocràcia i tràmits ambientals, urbanístics i municipals».
Sol·licituds desbordades
«Eliminar l’amiant és una obligació, i a més hi ha voluntat política d’aconseguir-ho», destaca Peraire. En les convocatòries ofertes per la Generalitat per donar subvencions que permetin la retirada d’aquest material, s’acumulen més de 3.200 sol·licituds i ja s’han demanat 65 milions d’euros, més quantitat del límit pressupostat pel Govern.
Segons Peraire, això demostra que hi ha interès per part d’empreses i particulars: «Són persones que volen retirar l’amiant, però de vegades no tenen les eines econòmiques ni tècniques disponibles, per això les hem de continuar donant».
La Unió Europea exigeix que l’any 2028 ja no quedi amiant en edificis públics i que s’elimini completament de totes les estructures el 2032. Un repte per a les administracions, ja que ara mateix es calcula que a Catalunya queden més de 4 milions de tones d’amiant.
L’abocador ara mateix té més de la meitat de la capacitat ocupada. De 2,3 milions de metres cúbics possibles, en tenen plens 1,3 milions. I s’ha de tenir en compte que l’amiant només suposa aproximadament una petita part (el 15%) del que s’acumula en aquest dipòsit.
El dipòsit té un marge de vida útil de 10 anys per continuar donant servei públic. Arribat el moment, aquest límit també es pot ampliar si el Departament d’Acció Climàtica i l’empresa ho consideren pertinent.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia