Estudi científic
El 2023 serà l’any més càlid mai registrat al planeta
Hi ha moltes maneres d’explicar què significa i, sobretot, què implica la dada que encapçala aquesta notícia. Encara falta un mes i mig perquè acabi l’any i, tot i així, tot apunta que som davant l’any més càlid mai registrat al planeta. Mai, en els més de vuitanta anys de registres de temperatures, els termòmetres globals havien marcat xifres tan altes. I mai, des que la humanitat va començar a anotar de manera sistemàtica l’evolució del clima, havíem viscut sota temperatures tan elevades. Ja feia mesos que la comunitat científica avisava que ens acostàvem a aquest nou rècord. I ara, una anàlisi del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S) ho confirma. El planeta acaba d’arribar a l’enèsima fita indigna de celebració.
La temperatura dels últims mesos ha estat 1,43 graus per sobre del que es considera normal
«L’octubre del 2023 s’han registrat anomalies de temperatura excepcionals, després de quatre mesos en què es van superar tots els rècords mundials de temperatura. Podem afirmar amb bastanta certesa que el 2023 serà l’any més càlid des que hi ha registres», afirma Samantha Burgess, directora adjunta del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S) després de l’anàlisi publicada aquest dimecres. Els registres apunten que aquest any les temperatures han estat 1,43 graus per sobre respecte al període preindustrial. És a dir, abans que la humanitat alterés el clima i provoqués un augment global de les temperatures.
La publicació d’aquestes dades es produeix quan falten tan sols unes setmanes per a l’inici de la cimera del clima de Dubai (COP28). És en aquesta trobada diplomàtica que els països de tot el món, reunits sota el paraigua de les Nacions Unides, continuaran discutint sobre com retallar les seves emissions de gasos amb efecte hivernacle per frenar l’avanç de la crisi climàtica. Un dels grans objectius d’aquesta trobada és aconseguir arrencar el compromís global per limitar l’augment global de les temperatures a un màxim d’1,5 graus. «No ha sigut mai tan urgent portar a terme mesures ambicioses en matèria climàtica», afegeix Burgess.
Calor inèdita
Els registres dels últims mesos mostren fins a quin punt hem viscut temperatures excepcionals al llarg d’aquest any. El mes de juny passat va ser el més càlid mai registrat des d’almenys el 1850. El juliol va aconseguir el rècord del mes més calorós del qual hi ha registres en el conjunt del planeta (i probablement el més extrem dels últims 120.000 anys). L’agost es va concloure com l’agost més sufocant de la història. El setembre va tenir les temperatures més atípiques per a l’època en gairebé dos segles. I, segons apunta l’anàlisi de Copernicus, en aquesta mateixa línia, el mes d’octubre passat va ser l’octubre més càlid a escala mundial des que hi ha registres.
Aquesta pujada global de les temperatures no només s’ha reflectit als termòmetres. També ha augmentat dràsticament el risc de patir, d’una banda, onades de calor extremes i sequeres sense precedents, i de l’altra, inundacions, tempestes i huracans cada vegada més voraços. Les aigües del Mediterrani han arribat a algunes de les xifres més altes mai vistes. I, als casquets polars del planeta, l’extensió del gel s’ha reduït a mínims històrics. Aquests són només alguns dels extrems climàtics que, segons adverteix la comunitat científica, posen en perill la salut de les persones i del planeta i que necessitem acotar de manera urgent.
«Mai ha sigut tan urgent portar a terme mesures ambicioses en matèria climàtica»
Directora del Servei Copernicus
«Les nacions s’han d’unir per aconseguir l’eliminació controlada i equitativa del carbó, el petroli i el gas per a així salvar el planeta i la humanitat», afirma Inger Andersen, directora executiva del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient a tan sols unes setmanes de l’arrencada oficial d’aquesta trobada diplomàtica clau per al futur de la nostra espècie.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.