Les pluges a Catalunya

Els embassaments del Ter-Llobregat dupliquen les seves reserves un any després de l’emergència per sequera

Los embalses del Ter-Llobregat duplican las reservas desde la emergencia por sequía.

Los embalses del Ter-Llobregat duplican las reservas desde la emergencia por sequía. / Lorena Sopêna / Europa Press

7
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quan fa un any el Govern va decretar l’entrada en fase d’emergència per sequera en el sistema Ter-Llobregat,els cinc pantans que proveeixen prop de sis milions de persones tocaven fons amb unes reserves de poc més del 16% i 100 hectòmetres cúbics (hm³) d’aigua embassada. L’episodi de sequera no ha acabat, però un any després l’escenari és un altre: avui els embassaments del Ter-Llobregat (i les conques internes en el seu conjunt) dupliquen aquells nivells i acumulen 206 hm³ d’aigua, que és gairebé el 34% de la seva capacitat. Un 2024 pluviomètric «normal», i l’estalvi en el consum fruit de les restriccions han alleujat la situació, tot i que encara hi ha un 17% dels municipis de les conques internes en fase d’excepcionalitat, i un 6% en emergència.

La declaració d’emergència en el sistema Ter-Llobregat es va prolongar fins a primers de maig, i va comportar una sèrie de restriccions en el consum d’aigua a tota aquesta àrea. D’una banda, la reducció de la dotació d’aigua per habitant i dia a 200 litres, la restricció d’un 80% de l’aigua en els usos agrícoles, d’un 50% en la ramaderia, i d’un 25% en la indústria i en els usos recreatius.

Les pluges de la primavera van situar els embassaments dels rius Ter i Llobregat de nou al 25%, quan tot just dos mesos enrere havien tocat fons (al llindar del 15% de la seva capacitat) i van permetre aixecar aquest nivell d’emergència per passar al d’excepcionalitat. Al juliol, l’executiu va acordar rebaixar encara més les restriccions per sequera, fins al nivell actual d’alerta, en 118 municipis de la capçalera del Llobregat, la capçalera del Ter i la zona del Llobregat mitjà. Els nous episodis de pluja de tardor han permès remuntar la davallada de reserves pròpia dels mesos d’estiu i que en general el 2025 s’afronti en una situació menys extrema que la de fa un any. Almenys, les reserves als pantans del sistema Ter-Llobregat i de les conques internes en conjunt dupliquen el 31 de gener el que hi havia exactament un any enrere.

Darnius Boadella, encara al 17%

En aquest context de millora generalitzada de les reserves a les conques internes, l’embassament que més tímidament ha crescut és el de Darnius Boadella, a l’Alt Empordà. Segueix per sota del 20% (estava al 12% fa un any), i ha guanyat una mica més de 3 hm³ d’aigua. L’abundant falta de pluja en aquest entorn explica la situació, per la qual cosa aquesta és l’única zona àmplia del país on es manté la situació d’emergència. De fet, a mitjans de gener el Govern va ampliar a 22 nous municipis de l’Alt Empordà l’estat d’emergència per sequera pel descens de nivell de l’aqüífer Fluvià-Muga.

A l’altre extrem, el de la Baells és un dels grans pantans de les conques internes que més s’han beneficiat de les pluges de primavera i tardor. I és que si a principis del 2024 amb prou feines superava el 20% de les reserves, avui dia és a prop del 60%, amb un guany absolut de gairebé 40 hm³ d’aigua. I la Llosa del Cavall, a Navès, ha duplicat exactament les seves reserves, i avui està prop del 34% de la seva capacitat.

Sau, un cas a part

El de Sau és un cas particular. La seva connexió amb el veí pantà de Susqueda ha condicionat el nivell de reserves al llarg de la sequera per la decisió de l’ACA de transferir les escasses reserves que hi havia cap a Susqueda i mantenir així la qualitat de l’aigua i atendre millor l’ús prioritari de l’aigua, el proveïment de la població riu avall. Però malgrat la remuntada general dels embassaments del Ter-Llobregat, i també la seva en particular (va créixer ostensiblement fins a situar-se en el 45% a inicis de l’estiu), a partir del juliol el pantà ha tornat a retrocedir. Al novembre tornava a caure per sota del 30%, i des d’aleshores la baixada va ser dràstica, fins al 7,3% que registra avui. En canvi, aquest mateix període Susqueda ha seguit la tendència inversa i ha tornat a recuperar reserves i actualment s’acosta al 40%, amb 88 hm³ d’aigua, el doble que fa un any.

Siurana, el més castigat

A la comarca del Priorat, el pantà de Siurana és el més castigat per la sequera i l’aigua embassada no arriba ni el 10% de la seva capacitat total. No obstant, si es compara amb la situació de fa un any, també ha millorat: gairebé ha triplicat el volum d’aigua, passant de menys de mig hm³ cúbic a 1,2 hm³. El pantà veí de Riudecanyes (Baix Camp) voreja avui el 24% de la capacitat i les seves són les reserves que més han crescut percentualment, en part a causa que fa un any estava gairebé sec, per sota del 3%. Quant al pantà de Sant Ponç (Clariana de Cardener), supera ara el 50% de la seva capacitat quan fa un any no acumulava ni un 30%. De 6,7 hm³ ha passat a 12,6 hm³, gairebé el doble.

2024, un any plujós

El 2024 ha marcat un canvi de tendència dels tres anys anteriors pel que fa a les precipitacions. El 2021, el 2022 i el 2023 s’havien caracteritzat per ser secs i el 2024 ha recuperat nivells normals de pluges. En algunes comarques, ha sigut un any plujós o molt plujós, particularment en àrees de l’Alt Camp, Baix Ebre, Montsià i Tarragonès. L’evolució de les reserves d’aigua en els últims cinc anys als pantans de les conques internes són el mirall del dèficit de precipitació des del temporal ‘Gloria’, així com dels registres més normalitzats de pluja de l’any passat.

El balanç de precipitació del 2024 només és lleugerament deficitari en petites zones del nord-est. Les úniques comarques on hi ha estacions que no han arribat als 400 mil·límetres (mm) són punts de la Ribera d’Ebre, el Segrià, el Pla d’Urgell i el Segrià. Al massís del Port s’han superat els 1300 mm i en alguns sectors d’alta muntanya del Pirineu occidental s’han superat àmpliament els 1.500 mm. De fet, el 2024 es troba entre els tres anys més plujosos en 23 de les sèries de més de 20 anys, sobretot a les comarques del Montsià, Baix Ebre, Tarragonès, Baix Camp, Penedès i Anoia, i al Segrià, a l’Alt Urgell i a l’Alta Ribagorça. El 2024 ha resultat especialment plujós en alguns sectors del sud del litoral, tant a la Costa Daurada com a les Terres de l’Ebre, fins al punt que algunes estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques amb poc més de 30 anys de dades han registrat l’any més plujós de la sèrie.

Episodis de pluja destacats

Després de setmanes i mesos d’absència d’episodis de pluja generosos, finalment, el divendres 8 i sobretat el dissabte 9 de març del 2024, Catalunya va viure dues tongades de precipitació extensa que van acumular més de 50 mm en les àrees de muntanya del nord del país, així com en alguns sectors de la Catalunya central i l’extrem nord-est. Va ser el dia més plujós des de mitjans de setembre del 2023.

La primavera va continuar generosa en xàfecs, i particularment entre el 26 i el 30 d’abril es van superar els 150 mm en sectors d’alta muntanya, amb més de mig metre de neu nova. El dia 29 d’abril es va convertir en el més plujós en el conjunt de Catalunya des del 23 de novembre del 2021.

Després de l’estiu, el primer episodi de pluja extensa de la tardor va arribar els dies 3 i 4 de setembre amb acumulacions de 20 a 50 mm en gran part del país i més de 50 mm en sectors de Ponent, Catalunya central i del sud, així com en punts del Maresme, el Vallès Oriental i la Garrotxa.

I encara un segon episodi de precipitació amb més de 150 mm al terç sud del Principat va ocórrer els dies 25 i 26 d’octubre. L’episodi es va allargar fins al 8 de novembre i van resultar les dues setmanes més plujoses des del gener de l’any 2020 en el conjunt de Catalunya amb acumulacions de més de 100 mm en la majoria de comarques i més de 200 mm en sectors de la meitat sud del litoral i prelitoral.

La sequera continua

Notícies relacionades

No obstant, l’episodi de sequera hidrològica no es dona per acabat a Catalunya. Si bé només diversos municipis que es proveeixen dels pantans de les conques internes segueixen actualment en situació d’emergència (la majoria, a l’Alt Empordà), n’hi ha més d’un centenar que segueixen en excepcionalitat i gairebé 400 (el 62%) en alerta, tots dos estats amb restriccions en l’ús de l’aigua associades.

De fet, només hi ha 36 municipis de les conques internes que estiguin en situació de plena ‘normalitat’, des del punt de vista de les reserves d’aigua. Tots ells, concentrats al Berguedà, el Ripollès, també al Pla de l’Estany i a l’Alt Camp.