VIVENDA SOCIAL
El Pla per al dret a l'habitatge 2016-2025 impulsa la funció social i el servei públic
Aborda tant l'emergència actual com els reptes de futur i es proposa canviar el model de bombolla immobiliària
L'Ajuntament de Barcelona ha acabat un nou pla d'habitatge, el tercer de la seva història, però el primer que planteja les polítiques de vivenda des de la perspectiva del servei públic i el dret, i no només com un bé material o un negoci.
El Pla per al dret a l'habitatge 2016-2025 aborda les necessitats més imminents, com l'emergència residencial o la mobilització de pisos buits, però també els reptes de mitjà i llarg termini: la dificultat de pagar el lloguer per part de les classes mitjanes i baixes, l'envelliment de la població o la possible pèrdua del parc de vivenda destinada a primera residència.
Amb aquest objectiu -i amb un pressupost municipal de 1.666,2 milions d'euros- es pretén canviar el model de bombolla immobiliària i acostar Barcelona a les millors pràctiques que ja es porten a terme en altres ciutats europees.
La despesa municipal en matèria de vivenda s'incrementa amb aquest pla un 77% de mitjana anual en relació amb el període 2008-2015, en què la inversió total del pla va ser de 756 milions d'euros; en funció del comportament d'altres actors públics i privats, la despesa associada a aquest pla pot arribar als 2.973,2 milions d'euros.
En tot cas, amb l'aportació de la Generalitat al Consorci de l'Habitatge de Barcelona, la despesa s'acosta als 2.000 milions d'euros. Una part important d'aquests diners es destinaran a ajudes per al pagament del lloguer i la rehabilitació del parc de vivendes.
A més, s'accelera el ritme de construcció de nous edificis per al lloguer social per passar de la producció de 200 noves vivendes anuals a 1.000, amb l'objectiu final de construir, al llarg d'aquests 10 anys, un total de 8.854 pisos -el 80% dels quals destinats al lloguer-; es preveu que es crearan 29.000 llocs de treball per edificar-los.
De cara a atendre les persones més vulnerables, s'aposta per la mediació en cas d'impagament, sancions als grans tenidors si no ofereixen alternativa d'habitatge i garantia de reallotjament; un altre col·lectiu que s'ha de cuidar és el de la gent gran, que es preveu que anirà en augment i per aquest motiu s'haurà d'adaptar la ciutat, en general, i la vivenda, en particular.
Notícies relacionadesPel que fa a la rehabilitació, a més d'incrementar les ajudes tant per a l'exterior com per a l'interior dels edificis, s'elaborarà un mapa de les condicions de les vivendes.
Una altra de les preocupacions és la diferència d'accés a la vivenda per barris, motiu pel qual es farà una radiografia de cada districte i s'atendran les necessitats segons les especificitats de cada territori.
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan