PRIMER ANIVERSARI

Més de 20.000 persones participen en les activitats del Centre LGTBI de Barcelona durant el seu primer any

L'equipament municipal vol convertir-se en el primer espai de referència en l'acompanyament no medicalitzat de persones transsexuals

La institució disposa d'un catàleg de serveis especialitzats en diversitat sexual, afectiva i de gènere que ha atès 309 usuaris

photo5816701688629801447-760x428

photo5816701688629801447-760x428

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

En tan sols un any  el Centre LGTBI de Barcelona s’han organitzat 503 activitats en què han participat 20.565 persones. 

L’equipament disposa d’un catàleg de serveis especialitzats en diversitat sexual, afectiva i de gènere que han atès 309 persones durant aquest primer any, i és pioner en la implementació d’un programa d’acompanyament personalitzat a les persones trans.

Des que va obrir les portes, el 19 de gener del 2019, l’activitat del Centre LGTBI de Barcelona no s’ha aturat. L’equipament ha ofert una programació amb un total de 61 activitats en el marc de diferents cicles. Aquesta xifra representa el 12,5% del total dels actes i esdeveniments que s’han organitzat. 

El Centre LGTBI va patir un atac feixista i unes mil persones es van reunir per mostrar el seu rebuig davant de tal agressió

Per la seva part, les entitats residents han preparat un 42% de les activitats, mentre que el 45,5% restant les han impulsat prop de 50 entitats, col·lectius socials i projectes comunitaris externs que han fet del Centre LGTBI un espai obert a tot el moviment LGTBI de la ciutat.

Entre els actes destaquen reunions, trobades, jornades, conferències i projeccions audiovisuals amb una assistència mitjana de 50 persones. En la jornada de portes obertes per presentar el centre a la ciutadania s’hi van congregar 9.000 persones. El segon acte amb més participació va ser la concentració ciutadana que va tenir lloc després de l’atac feixista que el centre va patir el 26 de gener. En aquesta ocasió, unes mil persones es van reunir per mostrar el rebuig de l’agressió.

El Servei d’Atenció i Dinamització del Centre LGTBI ha rebut 3.158 sol·licituds d’informació, ja sigui presencials o telemàtiques, i a prop del 10% de les sol·licituds s’han derivat al Servei d’Acollida perquè els professionals les atenguin individualment.

Atenent més de 300 persones

Per primera vegada a Barcelona, la ciutadania disposa d’un catàleg de serveis de primera atenció especialitzats en diversitat sexual, afectiva i de gènere vinculats al Centre LGTBI. Durant el primer any, els serveis han atès 309 persones.

Les sol·licituds d’atenció arriben al Centre LGTBI a través del Servei d’Acollida, un espai d’atenció inicial en el qual una treballadora social acompanya les persones, els grups i les famílies usuàries, identifica les seves necessitats i determina si poden ser ateses en el primer nivell o han de derivar-se a professionals especialitzats del centre o a altres equips de l’Administració.

Del total de persones que ha atès el Servei d’Acollida, un 44% ha requerit la intervenció dels serveis especialitzats del Centre LGTBI. Entre aquests destaquen l’assessorament jurídic (54 casos), l’assessorament psicològic (44 casos) i l’assessorament psicològic específic per a persones trans (39 casos).

Les 309 persones ateses han realitzat 339 demandes diferents. Les més habituals són les relacionades amb els tràmits d’estrangeria, asil i protecció internacional (13%), l’assessorament laboral (11%), les prestacions socials (11%), l’orientació davant de conflictes intrafamiliars (11%), l’orientació i l’acompanyament en el mateix trànsit (10%) i l’ 

Del total de persones que ha atès el Servei d’Acollida, un 44% ha requerit la intervenció dels serveis especialitzats del Centre LGTBI

assessorament psicològic (10%).

A més, s’han atès demandes d’informació sobre matrimoni, parella de fet o adopcions i s’ha acompanyat 28 persones en casos relacionats amb agressions, atacs, discriminació o altres casos de violències LGTBIfòbiques.

El perfil de les persones sol·licitadores

En general, el grup d’edat que ha fet més sol·licituds d’atenció ha sigut el de les persones de 31 a 40 anys (25%), seguit de les persones de 26 a 30 anys (20%) i de 41 a 50 anys (20%). Les persones grans i les menors d’edat gairebé no han fet ús del servei, amb un 3% i un 2%, respectivament.

Segons la identitat de gènere, el 42% de les persones ateses han sigut homes cis, seguits de dones cis (30%) i dones trans (19%), que gairebé tripliquen les demandes d’atenció o acompanyament realitzades per homes trans (7%). En total, el Centre LGTBI ha atès el mateix percentatge d’homes que de dones (49%), i un 2% de les persones usuàries s’han manifestat de gènere fluid o no binari.

Un nou programa d’acompanyament a les persones trans

El Centre LGTBI vol convertir-se en un agent de referència per a les persones trans i coordinar-se i complementar-se amb les entitats i els serveis existents. Per això, el mes de juny va començar un servei d’atenció psicològica especialitzada que s’ampliarà durant el primer trimestre del 2020 amb un nou programa d’itineraris personalitzats d’atenció.

Amb aquesta iniciativa es vol crear un espai de socialització ampli, plural i intergeneracional per a persones trans a l’abast de tot el món i establir uns itineraris personalitzats i flexibles d’atenció per apoderar les persones usuàries i facilitar-los instruments per al seu projecte de vida.

D’aquesta manera, el Centre LGTBI de Barcelona es convertirà en el primer equipament municipal de referència en l’acompanyament no medicalitzat de persones trans.

El nou model es vehicularà a través d’un equip format per una treballadora social, una psicòloga especialitzada en l’atenció de persones trans i un equip de dinamització, i inclourà diferents nivells d’atenció individual i dos nous mecanismes de treball i sensibilització en grup: un espai de trobada entre iguals, per compartir experiències i crear vincles personals, i tallers d’autoestima corporal orientats a treballar l’autopercepció i la relació amb el cos.

El Centre LGTBI de Barcelona es convertirà en el primer equipament municipal de referència en l’acompanyament no medicalitzat de persones trans

L’itinerari de cada persona començarà en el servei d’Informació del Centre LGTBI, on s’identificaran les seves necessitats i se li explicaran tots els recursos disponibles, tant del Centre LGTBI com d’altres espais comunitaris, entitats o serveis públics. En cas que la seva situació requereixi un seguiment individualitzat, es podrà accedir al Servei d’Acollida, en la qual una treballadora social oferirà una atenció més profunda, articularà les derivacions a recursos públics i programarà sessions amb la psicòloga especialitzada.

«Complir anys és un orgull»

Per celebrar l’èxit del primer any, el Centre LGTBI prepara una gran festa amb intervencions artístiques, tallers, activitats familiars i música.

Notícies relacionades

El 18 de gener, d’11.00 a 22.00 hores, el Centre LGTBI i el carrer del Comte Borrell s’ompliran de creativitat i reivindicació, amb l’humor i la ironia de Brigitta Lamoure, que farà de mestra de cerimònies.

Amb les intervencions artístiques en l’interior del centre es reflexionarà sobre l’univers postmil·lennista, la festa com a mecanisme de cohesió i l’arbitrarietat del nom propi, entre altres qüestions relacionades amb la diversitat afectiva, sexual i de gènere.