Trenta escoles de Barcelona rebran assessorament per oferir menús més sans i sostenibles

Trenta centres educatius s’uneixen aquest curs escolar al projecte ‘Menjadors escolars més sans i sostenibles’, amb l’objectiu de millorar la salut dels nens amb dietes més saludables, equilibrades i de proximitat

El projecte, supervisat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ha funcionat durant un any com a prova pilot a sis escoles de la ciutat

Trenta escoles de Barcelona rebran assessorament per oferir menús més sans i sostenibles
1
Es llegeix en minuts

Trenta escoles de Barcelona s’afegeixen durant aquest curs al programa ‘Menjadors escolars més sans i sostenibles’, per garantir unes dietes saludables i amb productes de proximitat per als nens que dinen al menjador. Aquest programa es va engegar el 2020 com a prova pilot a sis escoles de la capital catalana.

La prova pilot en sis centres educatius de la ciutat ha servit per corregir una tendència que s’havia detectat en la majoria de centres educatius: en general, cap escola complia la freqüència mensual recomanada de consum d’un màxim de sis racions de carn i un mínim de sis racions de proteïna vegetal en el segon plat. I gairebé set de cada deu escoles no oferia cap proteïna vegetal com a segon plat.

Les trenta escoles que s’incorporen al projecte ‘Menjadors escolars més sans i sostenibles’ rebran l’acompanyament de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) per revisar i millorar progressivament els menús amb més proteïna vegetal i menys carn vermella i processada. Es preveu que la resta dels centres ho facin durant el curs 2021-2022.

Aquesta és una de les mesures previstes en la Declaració d’emergència climàtica a la ciutat i forma part de l’agenda marcada en la designació de Barcelona, aquest 2021, com a capital mundial de l’alimentació sostenible, a través de la qual demana fomentar polítiques públiques dirigides a construir un model alimentari més sa, més just i més respectuós amb el medi ambient.

Hàbits alimentaris en la infància i adolescència

Notícies relacionades

Cal recordar que les enquestes de l’ASPB mostren que l’alimentació dels nens i adolescents es pot millorar. El 78% dels nens de 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents i joves de 13 a 19 anys mengen carn tres o més vegades a la setmana, fet que es considera un consum excessiu.

A més, el 43% dels nens de 8 i 9 anys prenen brioixeria i el 80% dels adolescents prenen refrescos per sobre de la freqüència recomanada, més de tres vegades al mes; i un 80% no menja la quantitat de fruita i verdura recomanada, cinc peces diàries.