BRETXA TECNOLÒGICA DE GÈNERE

Les dones volen entrar al sector TIC

El programa BCN FemTech prepara aquest any 50 dones per ser professionals de la programació web

Les dones volen entrar al sector TIC
2
Es llegeix en minuts

A Barcelona, les dones només ocupen el 26% dels llocs de treball del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), i únicament un 8,6% ho fan en posicions tècniques. La infrarepresentació de les dones en els entorns TIC és un fenomen que no només es dona a Barcelona, sinó arreu del món, i està vinculada a la fractura digital o tecnològica de gènere. 

L’Agenda 2030, que l’Ajuntament de Barcelona ha assumit com a pròpia, reconeix la fractura digital de gènere, i per aquesta raó es planteja l’acceleració de projectes inclusius en el camp de les tecnologies amb perspectiva de gènere per reduir el biaix existent.

Per a això, el govern municipal posa en marxa una sèrie d’actuacions per promoure l’equitat de gènere en les indústries TIC de la ciutat i potenciar el feminisme com a eix central en la construcció de la societat digital actual.

Entre les actuacions, destaca el programa BCN FemTech, un pla estratègic dissenyat per donar sortida a les dones al sector de les TIC després de l’impacte que han rebut de la crisi derivada de la Covid-19. Amb aquesta iniciativa, el consistori vol facilitar la incorporació de dones, preferentment de col·lectius precaritzats o en situació d’atur, a entorns TIC, de la mà d’empreses del sector. L’objectiu és promoure la presència de dones en una indústria com la tecnològica, que és puntera en creació d’ocupació.

El programa BcN FemTech es troba en fase de proves: aquest any s’està portant a terme un programa pilot amb 50 dones d’entorns laborals precaritzats que ofereix 850 hores de capacitació. 

És una iniciativa públic-privada que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona amb Barcelona Activa, Endesa, Factoria F5 i la fundació Formació i Treball, i permetrà que totes les participants s’incorporin al mercat laboral com professionals de la programació i el desenvolupament web en aproximadament sis mesos. 

Una de les beneficiàries del programa BCN FemTech és María José Martín: anteriorment es dedicava al sector del Turisme i a través d’aquest programa té l’ocasió de reorientar la seva professió cap al desenvolupament web. «El programa va començar fa un mes. Consisteix en classes diàries en les quals aprenem els diferents llenguatges de programació», explica Martín. I continua: «el programa té una metodologia innovadora: des del primer dia estem treballant en grups per fer classes pràctiques, tot i que són en línia». 

BCN FemTech és, sens dubte, una bona oportunitat per aprendre habilitats adaptades al mercat laboral, a més de permetre l’entrada de més dones al sector tecnològic: «és un pas necessari, BCN FemTech ofereix l’oportunitat que se superi la bretxa de gènere en aquest sector».

Dones rere la pantalla

Notícies relacionades

La falta de dones en el desenvolupament de ‘software’ és un fet i genera conseqüències a tots els nivells, com la inexistència de perspectiva de gènere en els productes tecnològics, la creació d’un coneixement digital esbiaixat en el pla digital, o la perpetuació dels rols de gènere i la dificultat d’impulsar polítiques sobre diversitat o igualtat des dels espais de poder, des del punt de vista de la diversitat. 

Amb programes com aquest, Barcelona es vol consolidar-se com una ciutat més paritària i equitativa en la creació i producció de tecnologia, incorporant a aquest sector la perspectiva de gènere. L’objectiu final és democratitzar un dels motors econòmics més destacats de la ciutat i aconseguir més justícia de gènere, en favor d’una Barcelona més digital i més feminista