Sostenibilitat

El sistema agroalimentari, en crisi

Barcelona, que aquest any és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, acull del 19 al 21 d’octubre el 7è Fòrum Global del Pacte de Milà

El sistema agroalimentari, en crisi

Ajuntament de Barcelona

2
Es llegeix en minuts

El model alimentari actual està en crisi. No és sostenible mediambientalment, ni sa per a la població, ni just per als seus treballadors. Les dades parlen per si soles. D’una banda, la indústria agrícola provoca el 26% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle, sent així un factor determinant en la crisi climàtica que ofega al planeta. D’altra banda, es tracta d’un model que potencia les dietes inadequades que han comportat que gairebé un 39% de la població adulta mundial pateixi obesitat i que el 22% dels menors pateixin retards en el creixement a causa de la seva dieta. 

Finalment, aquest sistema expulsa els petits agricultors i propicia un repartiment desigual dels beneficis en favor de les grans companyies. Per tot això, cada vegada és més necessària una revolució alimentària que transformi el sistema. Una revolució que està en mans de les ciutats, ja que allà habita el 55% de la població mundial i és on es consumeix el 70% de l’oferta global d’aliments. 

Trobada anual a Barcelona

Trobada anual a BarcelonaEn aquest context, Barcelona és aquest any Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible amb l’objectiu de defensar el paper estratègic de les urbs en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles. La ciutat acollirà del 19 al 21 d’octubre el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, una oportunitat per fer un pas més en el desplegament de polítiques i projectes alimentaris en un any marcat per la crisi de la Covid-19, que ha posat en relleu múltiples vulnerabilitats. Barcelona encarrilarà aquest esdeveniment sota tres eixos principals. D’una banda, la promoció d’una dieta saludable sobretot entre la població infantil, ja que el 10% dels menors entre tres i quatre anys i el 13% entre vuit i nou anys pateixen obesitat, amb una prevalença més alta en els territoris amb indicadors socioeconòmics desfavorits. 

Notícies relacionades

D’altra banda, l’impuls de la producció agrària ecològica i rural: segons dades d’Omnibus Municipal, un 73,5% de la ciutadania té en compte la proximitat del producte, un 74% si és de venda directa de camp i un 58,3% si és ecològic. Xifres que apunten a l’alimentació sostenible com una oportunitat econòmica per al comerç de proximitat. I, finalment, l’esdeveniment servirà per expressar la importància de lluitar contra el canvi climàtic a través d’un nou model alimentari i de producció agrícola i portar la veu de les ciutats a la pròxima cimera climàtica de les Nacions Unides a Glasgow.

Un sistema alimentari sostenible ha de ser beneficiós per a la població, el territori i el planeta. Ha de garantir que les persones tinguin els recursos necessaris per produir, comprar, preparar i consumir aliments segurs, saludables i de qualitat. Així mateix, ha de promoure economies locals diversificades i pròsperes que distribueixin equitativament els beneficis i respectin els drets dels seus treballadors. I, finalment, és essencial que els aliments es produeixin, transformin, distribueixin i eliminin de manera que es conservin i es regenerin els ecosistemes i recursos limitats com el sòl i l’aigua.