MILLORA DE LES COMPETÈNCIES

Formacions per incentivar el mercat laboral

L’Ajuntament de Barcelona llança un paquet de mesures per millorar l’ocupabilitat després de la Covid-19

S’impulsa l’ocupació de persones en situacions vulnerables

Formacions per incentivar el mercat laboral
4
Es llegeix en minuts

En un context en el qual encara perduren les afectacions socioeconòmiques de l’aturada derivada de la Covid-19, Barcelona encadena set mesos consecutius amb una reducció de l’atur, que l’octubre d’aquest any se situa entorn de les 66.000 persones. A través d’una sèrie de mesures extraordinàries per regenerar el teixit econòmic de la ciutat i fomentar l’ocupació ha pogut consolidar-se com una ciutat pionera en elaborar mesures de xoc contra la pandèmia, a través de les quals s’ha pogut arribar a 30.000 empreses i a 135.000 persones. 

Les principals mesures per incentivar el mercat de treball de la capital catalana s’han vehiculat a través de Barcelona Activa, l’agència municipal encarregada del desenvolupament econòmic. Està centrada a augmentar les oportunitats laborals de la ciutadania barcelonina, i els programes que impulsa s’adrecen a aquelles persones que es troben en situació d’atur, erto o precarietat laboral. 

Destaca la posada en marxa dels cursos de formació especialitzada de curta durada per trobar feina: estan centrats en el ‘reskilling’, el reciclatge professional, l’actualització de coneixements, el canvi de sector professional o l’aprenentatge d’idiomes. A més, Barcelona Activa també ha impulsat els programes ‘Fem Feina Fem Futur’, en matèria d’orientació, i les ajudes a la contractació ‘Crea Feina, Barcelona’. 

Les diferents estratègies portades a terme se centren en la millora de la formació, especialment en noves tecnologies, i les necessitats del mercat de treball. A més, s’enfoquen als sectors en auge, que permetran que la capital catalana avanci cap a un model d’economia diversa, innovadora, socialment inclusiva i sostenible. Els programes de formació gratuïts per al ‘reskilling’ han permès que fins a 2.500 persones millorin el seu currículum vital i les seves habilitats en els últims mesos. 

Són cursos i tallers de curta durada basats en el reciclatge professional i enfocats a tres objectius diferents: millorar i actualitzar les competències dels i les participants en un sector (‘upskilling’), especialment en noves tecnologies; fomentar la participació de les persones en situació d’atur o en erto en sectors en auge com la logística, l’alimentació, la nàutica, la salut, l’esport o les energies renovables a través del reciclatge professional (‘reskilling’), i millorar les competències lingüístiques en llengües estrangeres. 

A tall d’exemple, quant al ‘reskilling’ destaca la formació presencial sobre les bases psicopedagògiques de l’esport, en la Fundació per l’Esport i l’Educació de Barcelona, i el curs sobre primers auxilis psicològics, impartit a l’Institut de Nàutica de Barcelona en col·laboració amb Creu Roja Catalunya, una sèrie de formacions enfocades, en aquest cas, a enfortir el sector de l’esport i el sociosanitari. 

Està previst que aquest tipus de programes de formació arribin a fins a 5.000 persones a finals d’aquest any. Entre juliol i setembre es van impartir 62 accions per al ‘reskilling’ sectorial amb un total de 1.253 participants en sis eixos estratègics diferents. 

Cursos d’idiomes

Quant als idiomes, l’Ajuntament de Barcelona està oferint per primera vegada cursos d’idiomes gratuïts, juntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona, l’Escola Oficial d’Idiomes de Drassanes i el Servei de Llengües de la Universitat Autònoma de Barcelona per arribar a formar 1.000 persones a finals d’any. Els cursos d’idiomes que de moment s’ofereixen estan centrats en enfortir les competències en anglès, alemany, italià i francès des d’A1 a C1 han tingut 638 participants. Aquestes formacions s’emmarquen en el Pla d’Impuls a l’Ocupació de Barcelona 2020-2021 i s’organitzen juntament amb entitats, centres formatius i empreses públiques i privades expertes en diferents matèries. 

Orientació

Notícies relacionades

A través del programa ‘Fem Feina, Fem Futur’ ofereix un servei d’orientació professional tant per a adults com per a joves. Consisteix en un servei telemàtic d’informació ocupacional i un servei d’orientació professional flexible, a través del qual ja s’han atès 1.719 persones. Està previst que aquest programa d’orientació professional arribi fins als 3.700 usuaris. 

‘Crea Feina, Barcelona’

El consistori ha destinat 24,5 milions d’euros a mesures de contractació directa per enfortir el mercat de treball i combatre la situació crítica d’un gran nombre d’empreses i sectors per combatre l’impacte de la crisi de la Covid-19. Ha establert el programa ‘Crea Feina, Barcelona,’ que ha permès la contractació directa de 1.800 persones. Aquesta iniciativa ha aconseguit oportunitats de treball per a persones en situació d’atur, i ha facilitat la seva reincorporació en el mercat de treball. Són contractacions connectades a projectes d’interès públic i social. Barcelona Activa distingeix entre els Projectes Integrals amb Contractació (PIC) sectorials, per fomentar els sectors estratègics de la ciutat i els que generen ocupació, i els PIC estratègics, que incideixen en la recuperació econòmica dels sectors més afectats per la pandèmia alhora que tenen un impacte important i visibilitat entre la ciutadania. Les ajudes a les empreses contractants són d’entre 5.000 i 6.000 euros per persona.

Carol Lorenzo: «Donem la volta al procés de selecció convencional»