Jornades REACT

Barcelona fa balanç de la seva estratègia econòmica per al 2030

  • La reeconomització del centre urbà és clau per a la regeneració de la vida quotidiana dels barris

  • A l’esdeveniment s’abordarà la vinculació de la capital catalana amb l’economia blava i de l’esport

  • Es repassaran i s’analitzaran els projectes econòmics de cara al 2030

Barcelona fa balanç de la seva estratègia econòmica per al 2030
3
Es llegeix en minuts

El futur econòmic de Barcelona torna a centrar totes les mirades a les II Jornades per a la reactivació econòmica REACT 2022. Impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, aquest esdeveniment celebra la segona edició per debatre sobre el futur econòmic de la capital catalana. D’aquesta manera, entre els dies 30 de març i 1 d’abril, el Disseny Hub Barcelona reunirà un centenar d’experts i més de 60 ponents i líders locals, nacionals i internacionals. El govern municipal explicarà els seus marcs de creixement, governança i finançament, a fi d’avançar cap a la innovació urbana i un nou paradigma econòmic inclusiu i sostenible.

El gran objectiu del Barcelona REACT el 2022 és repassar i analitzar com avancen els projectes econòmics de cara al 2030, que la capital catalana vehicula a través del full de ruta Barcelona Green Deal, l’agenda econòmica per fer una ciutat més competitiva, sostenible i equitativa. Fins al 2023, el camí cap aquesta agenda econòmica suposarà la inversió de 672 milions d’euros a la ciutat i es preveu la creació de més de 100.000 llocs de treball en la consecució del pla.

Recuperar el centre

En termes de proximitat, s’analitzaran els projectes que es posaran en marxa durant els pròxims deu anys per reeconomitzar el centre urbà, una qüestió que és indispensable per construir la ciutat del futur i afrontar els reptes de la transició social, ecològica i digital. El centre urbà, com a nucli vital de Barcelona, ha de recuperar el dinamisme i la diversitat econòmica per convertir-se en espais d’impuls econòmic i regenerar la vida quotidiana dels barris. Està previst que l’edifici de Correus de Via Laietana es converteixi en un pol d’atracció de talent emprenedor a escala europea. La Rambla també abordarà la seva transformació amb nous equipaments públics i privats i es recuperarà el Port Olímpic per impulsar un hub d’economia blava, que al seu torn generi un eix de ciència i transferència de tecnologia que connecti amb la Ciutadella del Coneixement.

Impuls per al 22@

La normativa urbanística s’ha actualitzat per donar un nou impuls a aquesta zona del Poblenou, particularment als terrenys ubicats al nord de l’avinguda Diagonal. L’objectiu és desbloquejar el desenvolupament de més d’un milió de metres quadrats de sòl productiu, que permetrà que s’instal·lin més companyies a la capital catalana i crear al voltant de 60.000 llocs de treball a la ciutat.

El projecte més destacat en aquest sentit és la creació del Laboratori de les indústries creatives Palo Alto, un nou espai de referència per a la generació i el creixement d’empreses i projectes del sector de les indústries creatives, que se centren en l’experimentació i la innovació audiovisual.

També al districte de Sant Martí, tot i que a l’extrem sud de la Diagonal, el consistori preveu una gran oportunitat de consolidar un pol científic i tecnològic de primera magnitud vinculat als campus de la Universitat Politècnica de Catalunya i a la Universitat de Barcelona. Amb la remodelació del Campus Sud i l’arribada del nou Hospital Clínic, Barcelona vol reafirmar-se com a referent global en l’ecosistema de la ciència i la innovació, sectors clau a l’economia de la ciutat. 

Desenvolupament de l’‘sportstech’

Notícies relacionades

Les jornades també abordaran els projectes que s’implementaran en un dels sectors en auge de la ciutat: l’‘sportstech’. Està previst que les iniciatives que combinen l’esport amb la tecnologia converteixin Barcelona en un dels nodes europeus en aquest àmbit i que promoguin la innovació i el desenvolupament econòmic. L’eix de desenvolupament d’aquests projectes està previst a l’àrea de Montjuïc, actualment hub d’esport i cultura. Els equipaments esportius s’hi consolidaran com a seu d’activitats vinculades a l’economia de l’esport i com a espais museístics.

En aquest sentit, destaca la renovació del Palau Municipal d’Esports, que es dedicarà a l’acollida d’esdeveniments esportius d’alt nivell i que integrarà solucions innovadores que potenciïn l’experiència de l’espectador a través de novetats tecnològiques, multifuncionals, sostenibles i amb cabuda per als creixents ‘e-sports’. L’espai també serà un laboratori de solucions aplicades al món de l’esport, i integrarà la seu del Barcelona Sports Hub. Amb aquests canvis, el renovat Palau Municipal d’Esports tindrà 19.000 m², generarà 450 llocs de treball i acollirà 10 seus socials corporatives.