Divulgació científica
‘Barcelona, destí ciència’, un programa per diversificar l’atractiu turístic
Emmarcat en el pla barcelona Ciència 2020-2023, es tracta d’un programa que consta de 7 rutes i 46 espais de la ciutat i vol ampliar les propostes que actualment presenta la capital catalana a fi de potenciar, en l’àmbit nacional i internacional, la seva dimensió de divulgació i científica. A més, incorpora una agenda temàtica amb tots els esdeveniments i una targeta amb descomptes en 27 centres.
Segons una enquesta realitzada per Barcelona Turisme, el 41,8% dels visitants potencials que realitzen turisme urbà estan interessats en la divulgació científica. Tenint en compte aquesta dada, i amb la voluntat d’ampliar les propostes que ofereix la ciutat, neix ‘Barcelona, destí ciència’.
Aquest programa oferirà visitar un total de 46 espais relacionats amb l’àmbit científic, tecnològic i d’innovació i investigació, com el Barcelona Supercomputing Center, el Cosmocaixa, l’Observatori Fabra, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, la Reial Acadèmia de Medicina, el Parc d’Investigació Biomèdica de Barcelona, l’Umbracle i el Planter Municipal de Plantes Tres Pins.
També inclourà set rutes temàtiques, en les quals tindran un paper destacat el districte 22@ i el Poblenou, tant pel seu passat industrial com també per la reconversió tecnològica a què s’han sotmès, que avui els situen a l’avantguarda en paràmetres arquitectònics i de sostenibilitat energètica. D’altra banda, hi haurà rutes per descobrir la història de la primera central elèctrica de l’Estat, que va suposar un canvi significatiu per a la vida de la ciutat, o es podran descobrir les aportacions realitzades per dones científiques en la construcció del relat de Barcelona. Einstein, i la visita que va fer a la ciutat el 22 de febrer de 1923, també serà protagonista d’una ruta que permetrà seguir els passos del físic alemany i premi Nobel pels carrers de la Ciutat Comtal.
El programa s’ha dissenyat per atraure un públic professional, que forma part de l’ecosistema científic, però també un visitant generalista. En aquesta línia s’han establert sis perfils: el familiar, el científic, l’estudiant, l’ecoconscient, el cultural i el genèric.
El programa constarà d’una targeta (Ciència Card), que permetrà disfrutar de descomptes en 27 espais o centres científics com el Supercomputing Center, la Reial Acadèmia de Farmàcia i el Museu de Ciències Naturals. Complementarà l’oferta amb una agenda temàtica, actualitzada diàriament, amb tots els esdeveniments i actes que tenen lloc a la ciutat entorn de la ciència i la tecnologia i que es podrà consultar a la web Visit Barcelona.
Barcelona i la ciència
Notícies relacionadesBarcelona és, segons la revista ‘Nature’, la quarta ciutat europea en producció científica i la regió del sud d’Europa amb més empreses emergents. A més, disposa de 12 universitats i 36 institucions universitàries d’investigació reconegudes a escala internacional, amb un 20% dels estudiants procedents de l’estranger. Hi ha 21 centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), 8 institucions hospitalàries que realitzen investigació, 16 parcs científics i tecnològics i 13 grans infraestructures de suport a la investigació. A més d’això, és la capital del mòbil, i també destaca en l’àmbit de les fires i els congressos (amb una representació destacada al sector mèdic).
Per desenvolupar aquest programa, s’ha treballat des de l’ajuntament, a través de Barcelona Activa i Promoció Econòmica, en col·laboració amb el teixit científic de la ciutat i organitzacions com la Fundació Catalana per a la Investigació i la Innovació, 22@ Network, Barcelona Centre Universitari (BCU) i SciTech Diplohub.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín