Recursos per a més de 16.000 usuaris
Barcelona, ciutat pionera en els serveis municipals de cures
Els serveis públics específics vinculats a les cures s’han multiplicat els últims anys a la ciutat, amb projectes pioners i consolidats com l’espai Barcelona Cuida, el servei de cangur Concilia, el desplegament territorial de Vila Veïna o la creació de la Targeta Cuidadora.
Més de 16.400 persones ja s’han beneficiat d’aquest conjunt de recursos, que durant el 2021 van rebre una inversió de 187 milions d’euros i que es continuaran ampliant amb més actuacions per garantir el dret a rebre i exercir les cures de manera digna i amb xarxes de suport comunitàries.
Al llarg de la vida, totes les persones reben cures i proporcionen cures a altres persones, per condicionants de l’edat, la salut o el benestar. Tradicionalment, la cura s’ha vist com una funció social privada, reservada a l’espai de la llar i associada a la responsabilitat femenina. S’estima que a Barcelona 355.000 persones, majoritàriament dones, s’ocupen d’altres de manera intensiva, amb una presència destacada de dones migrants i en situació de precarietat.
Feminització de les cures
La feminització de les cures suposa una sobrecàrrega per a les dones, que són les que exerceixen aquesta tasca vital per al suport de la societat. El 95% de les treballadores de les cures i de la llar són dones, amb un nivell de benestar deficient: el 65% manifesten tenir una salut regular o dolenta. Respecte a les condicions laborals, la bretxa salarial de gènere arriba fins al 17,5%: més del 43% no podrien ser autònomes econòmicament només amb els seus ingressos.
Per modificar aquesta dinàmica, cal adoptar un canvi de model que entengui la cura com una funció compartida i de responsabilitat comunitària, que s’exerceixi des de la proximitat, amb una visió feminista i d’universalitat, perquè ningú hagi de cuidar en soledat.
Serveis pioners vinculats a les cures
Combatre la feminització de les cures comença per crear xarxes de suport i recursos públics que millorin la qualitat de vida tant de les persones cuidadores com de les persones que reben les cures. Des de l’any 2015 s’han posat en marxa diversos projectes pioners dirigits a aquests col·lectius, que any rere any s’han ampliat i consolidat com a serveis de referència en l’àmbit de les cures.
Barcelona Cuida
L’espai Barcelona Cuida és l’equipament que centralitza tota la informació i els recursos vinculats a les cures de la ciutat. Va obrir l’any 2019 i des d’aleshores ha atès 10.688 persones, amb 8.694 consultes resoltes. El servei és especialment important per a les treballadores de la llar i de les cures: s’han fet 2.500 assessoraments en aquest àmbit, s’han formalitzat un centenar de contractes i s’ha ajudat 10 persones a regularitzar la seva situació administrativa.
Barcelona Cuida és al carrer de Viladomat, 127, i també s’hi pot contactar per telèfon o mitjançant l’atenció en línia. Es poden dirigir a aquest servei persones que cuiden familiars o persones pròximes, professionals de la llar i els serveis socials, comunitaris i de salut, i entitats i persones que vulguin planificar la seva cura.
Targeta Cuidadora
El servei de Barcelona Cuida també gestiona la Targeta Cuidadora, una iniciativa recent que reconeix la tasca de les persones cuidadores i els permet accedir a un paquet de 14 recursos gratuïts, com ara assessorament emocional les 24 hores, xarxes d’acompanyament i activitats d’oci. Des que es va posar en marxa ja s’han rebut 2.300 sol·licituds. Informa’t de com pots sol·licitar la Targeta Cuidadora en aquest enllaç.
Vila Veïna
El projecte de Vila Veïna neix com una iniciativa per posar la vida i les cures al centre. Planteja un model d’atenció sociosanitària personalitzada i de proximitat, amb petites unitats territorials en què el veïnat disposa de tots els recursos necessaris per garantir les cures, tant de les persones que les reben com de les que les exerceixen.
El pla pilot ja funciona a 10 barris de la ciutat i ha atès 1.171 persones, majoritàriament dones (84%). La meitat de les persones usuàries s’identifiquen com a persones cuidadores i les consultes més freqüents estan vinculades a la dependència (32%) i la petita infància (25%).
Servei de cangur Concilia
La conciliació de la vida laboral i personal amb l’oci i el temps de respir és especialment difícil per a les famílies monoparentals amb pocs recursos, les dones en situació de violència masclista i les famílies sense suport comunitari. Per facilitar-los la conciliació, l’any 2020 es va posar en marxa el servei de cangur Concilia, gestionat per la Cooperativa Incoop, que ja disposa de nou espais i que fins al juliol d’aquest any havia atès 2.456 famílies, amb un total de 28.530 serveis de cangur.
El bon funcionament del programa ha permès ampliar el servei a tres barris més: el Carmel, el Congrés i els Indians i la Maternitat i Sant Ramon. Per fer-ho possible, s’ha incrementat la inversió en un 145%, fins a 1,6 milions d’euros.
Paral·lelament, també es crearà el servei de monitoratge per als menors del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), i s’iniciarà el projecte Mares Veïnes, una xarxa de suport a la criança per a dones i mares d’origen divers.
Més serveis per millorar les cures
A aquest conjunt de recursos s’hi sumen altres programes municipals destinats a millorar el benestar i la qualitat de vida de col·lectius especialment vulnerables, com les persones grans i les persones amb discapacitat. Són, per exemple, els projectes Radars, Vincles i Baixem al Carrer, que tenen l’objectiu de combatre la soledat no desitjada i l’aïllament social.
Notícies relacionadesA més, també s’ha ampliat la inversió en recursos bàsics com el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), que l’any 2019 va augmentar el pressupost en un 50%. L’increment ha permès incorporar més professionals al servei, millorar-ne les condicions laborals i reduir la temporalitat, amb un total de 4.025 persones contractades. També s’ha avançat en l’ampliació i la millora del servei de teleassistència, que ja arriba a 108.000 persones.
Altres iniciatives complementen el conjunt d’actuacions i recursos municipals, com el servei d’assessorament específic de Barcelona Activa en l’àmbit de les cures, la incorporació d’una clàusula com a criteri d’adjudicació dels contractes públics que redueixi la contractació parcial femenina vinculada a la precarització, la formació en conciliació de 832 persones, la capacitació professional de 130 persones cuidadores i el reforç del programa de famílies cuidadores i els grups d’ajuda mútua.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao