Projecte estratègic
La ciència, el motor que renovarà el parc de la Ciutadella
L’Ajuntament impulsa la Ciutadella del Coneixement, un projecte que convertirà el parc en un dels centres científics punters al sud d’Europa
El 1888 Barcelona va acollir la IX Exposició Universal. Un esdeveniment històric que va servir com a aparador cultural perquè la capital catalana es projectés com un referent cultural i científic a nivell mundial. A més, a fi de preparar la ciutat per a l’Exposició, es va portar a terme una remodelació de la Ciutadella, que fins aleshores complia la funció de fortalesa, i es va dissenyar a imatge i semblança del jardí de Luxemburg de París. 135 anys després, l’Ajuntament de Barcelona busca tornar a atorgar al parc més antic de la ciutat el caràcter i la importància que va tenir a finals del segle XIX. Així, el consistori ha decidit impulsar la Ciutadella del Coneixement, una estratègia científica i urbanística que convertirà el parc de la Ciutadella i el seu entorn en un centre de coneixement científic, investigació i innovació punter al sud d’Europa.
A fi d’implementar la iniciativa, s’ha posat en marxa un pla director que abordarà tres eixos d’intervenció en el parc: millores en el verd i la infraestructura; millores en l’accessibilitat i les connexions; i nous usos vinculats a la ciència, a la cultura i al coneixement. Algunes de les actuacions que es contemplen en aquest nou pla ja estan en marxa i d’altres arrencaran aquest 2023. De fet, el 12 de gener passat, es va celebrar un acte institucional en el qual les autoritats implicades van firmar un protocol impulsor d’aquesta iniciativa. L’objectiu és que en un període de 8 a 10 anys, la Ciutadella del Coneixement sigui una realitat i pugui arribar a acollir més de 2.000 investigadors.
Infraestructures i verd
El Parc de la Ciutadella va ser declarat el 21 de desembre de 1951 monument historicoartístic i figura en el registre de Béns Culturals d’Interès Nacional del patrimoni català i en el registre de Béns d’Interès Cultural del patrimoni espanyol. A fi de preservar i restaurar algunes zones del parc, el projecte preveu a partir del juliol d’aquest any iniciar una sèrie d’actuacions en el passeig Joaquim Renart, els jardins de Josep Fontserè i els seus accessos, el passeig dels Til·lers i el sector central. Unes intervencions en les quals es milloraran els sistemes de drenatge, els paviments i el sauló; la restauració i la remodelació dels parterres i vorades; i la implementació de l’estratègia residu zero que busca reintegrar tots els residus generats durant el procés. Aquestes actuacions compten amb el finançament dels fons de recuperació de la Unió Europea Next Generation. Així mateix, fa un any van finalitzar les obres de rehabilitació de la plaça de Joan Fiveller, antiga plaça d’Armes, un dels espais més emblemàtics del parc, catalogat com a jardí històric i declarat Monument Històric Artístic.
Rehabilitar el patrimoni
Un dels punts més importants del pla és la consolidació d’un nou eix patrimonial i científic format pel Castell dels Tres Dragons, l’Hivernacle, l’Umbracle i el Museu Martorell. Ja s’ha iniciat la rehabilitació de l’Hivernacle, una de les icones més emblemàtiques del recinte. Aquestes obres comptaran amb un pressupost de dos milions d’euros i tindran una durada d’un any aproximadament.
Un altre dels grans equipaments que ja es troba en la recta final de la seva rehabilitació és el Museu Martorell, el primer museu públic de la ciutat i embrió del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. L’objectiu de la intervenció és preservar al màxim la configuració original del museu i connectar el Parc de la Ciutadella amb el barri del Born a través d’un segon accés a l’edifici pel passeig de Picasso. A més, el projecte preveu acollir una exposició sobre l’evolució dels museus de ciències naturals, des dels gabinets de curiositats fins avui. Finalment, i a fi de mantenir l’eix del coneixement que establia el disseny original del parc, el pla preveu rehabilitar l’Umbracle, edifici que es va construir en el mateix programa científic que el Museu Martorell i l’Hivernacle. Concretament, s’arreglaran algunes de les estructures que han quedat degradades pel pas del temps com les portes.
D’altra banda, el Castell dels Tres Dragons és una altra de les joies arquitectòniques construïdes amb motiu de l’Exposició Universal que passaran pel pla de rehabilitació de l’ajuntament. Aquest edifici neogòtic, obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, va ser dissenyat per acollir el restaurant-cafè de la fira internacional durant els mesos que va durar. El Castell dels Tres Dragons, igual que el Museu Martorell, forma part del Museu de Ciències Naturals i allotja al’interior el Laboratori de Natura, la Fonoteca Natura Sonora, així com el centre de documentació. L’objectiu d’aquesta actuació és restaurar tant la façana com la part interior de l’edifici per poder reobrir-lo al públic com a seu científica en la qual es potenciï la investigació, la ciència ciutadana i els programes de voluntariat.
Noves iniciatives
Mitjançant aquest projecte l’Ajuntament de Barcelona busca tornar al Parc de la Ciutadella el caràcter divulgatiu i científic que ha tingut històricament. Més enllà de la remodelació i millora del parc i els seus equipaments, la iniciativa contempla l’impuls de diversos projectes estratègics en els entorns del parc entre els quals destaca la creació d’un pol de biociència del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la construcció de la Biblioteca Central de l’Estat. Així, just al solar ubicat al davant del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), s’edificarà un centre de biociències que concentrarà les diferents unitats d’investigació en matèria de biociències del CSIC a Catalunya, 300 investigadors i 40 grups d’investigació en l’àmbit de les biociències.
Notícies relacionadesAlhora, es preveu que el 2027 estigui finalitzada la nova biblioteca pública de l’Estat a Barcelona que s’ubicarà al costat de l’Estació de França i comptarà amb més de 16.000 m2. En total, l’administració té planejat invertir un total de 55 milions d’euros en la construcció d’aquesta biblioteca, que tindrà capacitat per a 600.000 volums. L’equipament, de titularitat estatal, tindrà dimensió metropolitana, i la Generalitat de Catalunya serà l’organisme responsable de la seva gestió.
Finalment, el 2019 es va aprovar el nou pla estratègic del Zoo de Barcelona. Un pla que vol convertir el recinte en un centre de referència mundial en el benestar de les espècies autòctones.
Un pol científic de referència al sud d’Europa
El solar on va estar ubicat durant dècades el mercat majorista de peix de Barcelona, al costat del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), acollirà el que serà el primer gran projecte de la Ciutadella del Coneixement. El 12 de gener es va començar a construir un complex format per tres edificis impulsats per la UPF, el Barcelona Institute for Science and Technology (BIST) i l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) en col·laboració amb el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC ), que comptarà amb un espai de 45.000 m2 i que se centrarà en la biomedicina, la biodiversitat i el benestar planetari.
A més de les institucions esmentades, el projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, els ministeris de Ciència i Universitats, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Fundació Pasqual Maragall (FPM) .
Una suma de suports que cerca reforçar la cooperació entre les diferents institucions culturals, científiques i educatives de la ciutat, i alhora promoure la investigació i la innovació multidisciplinària en els camps de la biomedicina, la biologia, l'economia, les ciències polítiques i socials, el dret, les humanitats i la tecnologia. Tot això amb l'objectiu de donar resposta a futurs reptes per a la societat i el planeta, com ara el canvi climàtic, les epidèmies, la manca de recursos naturals, la pèrdua de la biodiversitat i les desigualtats socials. Així, el projecte compta amb una inversió de gairebé 104 milions d'euros i pretén convertir-se en el nou 'hub' del coneixement del sud d'Europa i acollir 1.200 investigadors de tot el món.
El nou complex del Mercat del Peix estarà format per tres edificis destinats respectivament al BIST, que crearà un nou espai de recerca i d'innovació en medicina de precisió; a la Universitat Pompeu Fabra, que ubicarà al recinte el seu Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari; ia l'Institut de Biologia Evolutiva, que consolidarà i ampliarà el projecte d'investigació en evolució i biodiversitat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034